DELA

Kreativa barn belönades

Äppelplockande robot, borstmaskin, radiostyrt rep och gladhetsmaskin. Alla genialiska uppfinningar som ingen tidigare har tänkt på.
Men det har elever i Lumparlands och Källbo skola.
Idéjakten Innoskola är en del av projektet Innofinland. Innoskola riktas till eleverna i grundskolan och studerandena i yrkesläroanstalterna med syfte att främja deras kreativitet, uppfinnings- och initiativförmåga och glädje att lyckas.
I år var det eleverna i årskurserna 1 och 2 på Åland och i Österbottenegionen som skapade nya idéer i grundskoleserien. Hela fyra vinnare från Åland togs fram i år, i stället för de tre till fem det har varit tidigare år.
– Vi har så många duktiga och påhittiga barn att de tydligen måste välja ut fler vinnare än vanligt, sade utbildningsminister Britt Lundberg när hon i går gratulerade eleverna.
En av vinnarna var Maria Aaltonen som går i klass 1 C i Källbo skola i Finström. Hon belönades för sin ”Borstmaskin”, maskinen som fixar frisyren efter att man har valt frisyr med knapparna. Idén till borstmaskinen fick Maria när hennes mamma var sjuk och inte orkade borsta hennes hår.
– Då tänkte jag att det skulle vara bra om en maskin kunde göra det i stället, säger Maria.
På maskinens knappar finns klistermärken med bilder på frisyrer. Men har man för kort hår fungerar det inte, maskinen kan självklart inte trolla fram längre hår.

Träffade presidenten
Innoskola står under beskydd av president Tarja Halonen och i tisdags fick de åländska vinnarna ta emot hennes gratulationer i Helsingfors.
– Det var pinigt att skaka hand med henne när det stod så mycket människor runt, tycker Maria Aaltonen.
Elis Lindblom, som går i årskurs två i Lumparlands skola belönades för sin ”Plockande robot”. Roboten styrs med en spak och plockar äpplen åt gamla människor.
– Vi har många äppelträd på gården därför fick jag idén, förklarar Elis.
Jesper Sundberg från Källbo skolas klass 1-2 B fick också pris. Han har gjort ritningar på ett radiostyrt rep som knyter knutar automatiskt.
– Alla vill väl ha ett rep som går snabbare att knyta och knyta upp, säger Jesper.
Men att träffa presidenten var inte så imponerande.
– Hon pratade ju bara finska.

För sura människor
Den fjärde uppfinnaren är Jack Sundström i Källbo skolas klass 1-2 A. Han har hittat på den fantastiska ”Gladhetsmaskinen”. Den fungerar så att om någon är sur kommer det ord ur maskinen som gör att man blir glad, till exempel ”Du är min bästa kompis – sluta vara sur”.
– Det är ju så många människor i världen som är sura och arga på varandra, säger Jack om hur han fick idén.
Britt Lundberg hoppas att elverna fortsätter vara kreativa.
– Vuxna människor tappar tyvärr ofta den där påhittigheten och nyfikenheten, säger hon.
Innoskola ordnades för tionde året. Arrangörer på Åland är Ålands teknologicentrum och skolbyrån.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax