DELA

Krav på nystart för landskapsregeringen

– Landskapsregeringen har möjligheten att få saker och ting genomförda men var är viljan?
Det undrar Ålands näringsliv i trendbarometern där landskapet får en hel del ris men också lite ros och till och med ett bravo.

Företagsklimatets trendbarometer för maj 2013 är klar. Ålands näringsliv ger landskapsregeringen exakt samma betyg som i januari, det vill säga sju. Att siffran inte är lägre i den inte så nådiga barometern beror på att landskapet presterar en nia inom området Konkurrenskraft och en åtta inom Varumärket Åland.
Nian ges med ett bravorop för tre faktorer: Landskapet har börjat granska ägarstyrningen inom sina egna bolag, en revidering av lagen om yrkesmässig trafik har lyfts upp på bordet och driftsprivatisering inom skärgårdstrafiken är på gång.
Att Varumärket Åland får höjt betyg är uteslutande näringsminister Fredrik Karlströms (Ob) förtjänst.
– Näringsministerns ingripande gällande Google och Apple visar på att vi kan om vi vill. Vi kan få den åländska rösten hörd om vi vill, skriver Ålands näringsliv.

Resten av betyget i barometern har vitsorden svagt och försvarligt. Inom området Konkurrenskraft faller betyget med tre steg till en femma.
– Sedan förra barometern har landskapsregeringens handläggning av EU-stöd byråkratiserats ytterligare. Landskapsregeringen har valt helt fel väg och det finns stora brister i rättssäkerheten för de företag som valt och fått möjligheten att lyfta EU-stöd, skriver det privata näringslivet.

Läs mer i tisdagens Nya Åland.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax