DELA

Kortrutter för tiotals miljoner

Vi måste få ett kortruttssystem i skärgården för att hålla kostnaderna under kontroll.
Det säger finansminister Mats Perämaa (Lib) – men när oppositionen vid budgetdebatten i lagtinget i går undrade vad det kostar kunde han inte ge något rakt svar.
Men det rör sig om investeringar på tiotals miljoner för att kunna spara på sikt. Regeringen undersöker förutsättningarna för trafik över Föglö från Kökar, och en fast förbindelse till Vårdö, säger lantrådet Viveka Eriksson.
Liberalernas Olof Erland säger att driftsbesparingarna med kortruttssystem kan bli runt tre miljoner euro per år. I dagsläget kostar trafiken 15 miljoner per år.
Ett sätt vore att ersätta dagens stora färjor med billigare kombikatamaraner, som inte har lika stor lastkapacitet och inte kan gå när det är isvintrar. Men de går snabbare och de är billigare än nya skärgärdsfärjor. En kombikatamaran i aluminium med plats för 100 passagerare, tolv bilar och en lastbil eller buss kostar runt 4 miljoner euro.
Turerna skulle gå mycket snabbare. Men kostnaderna per passagerare och bil skulle bli högre, så det skulle förutsätta ett nytt avgiftssystem.
Ett kortruttssystem skulle också innebära mera kollektiv trafik. Därför vill Olof Erland se en helhetsutredning nästa år om den åländska trafikens framtid.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom