DELA

Körde roderfull två gånger samma vecka

En båtförare misstänks för två fall av roderfylleri – med bara några dagars mellanrum. Det meddelar sjöbevakningen i ett pressmeddelande.
Sent i måndags kväll larmade personen att hen hade kört på grund någonstans mellan Kökar och Hammarland. Personen kunde inte uppge sin exakta position och mobiltelefonens batteri var på väg att ta slut. Sjöräddningscentralen kunde till slut lokalisera båten tack vare mobilsignalerna och eftersökandet fokuserades till ett område nordväst om Eckerö.
Ålands sjöbevakningsstations räddningsbåt kunde ganska snabbt hitta båten väst om Emskär, cirka 25 kilometer förbi Hammarland.
I torsdags var det dags igen. Vid 17.30 kom larmet om att båtföraren hade kört vilse i ett farledsområde på Skiftet. Också nu höll personens telefonbatteri på att ta slut liksom bränslet i båten. Båtföraren uppgav att hen hade kört efter en passagerarfärja tills den kom ur sikte. En patrullbåt från Kökars sjöbevakningsstation lyckades hitta båten och föraren.
Vid båda tillfällena körde båtföraren alltså efter att ha druckit alkohol och är misstänkt för roderfylleri. Sjöbevakningen uppmanar i sitt pressmeddelande allmänheten om att man inte ska köra om man har druckit alkohol. Dessutom, skriver de, ska varje båtförare veta sin position oavsett väderförhållanden. (mw-w)