DELA

Körde rattfull med Postenbil

En man har dömts av Ålands tingsrätt för att ha kört rattfull två gånger på en dag. Vid det senare tillfället körde han en av Postens bilar.
Det var den 21 juli klockan sex på morgonen som mannen först körde sin egen bil från södra Mariehamn till postterminalen i Sviby. Då hade han 0,7 promille i blodet. En och en halv timme senare körde han en av Postens paketbilar från Sviby till Strandnäs. När han stoppades på Godbyvägen hade mannen 0,54 promille i blodet.
Mannen döms för de två brotten till 45 dagsböter på totalt 990 euro. Han har också körförbud till den 20 december samt ett villkorligt körförbud på fem månader. Då mannen uppgett att han är beroende av körkortet i sitt arbete blir det längre körförbudet endast villkorligt.


Avstängd från arbetet
Johan Haglöf, personalchef på Posten Åland, säger att man inom bolaget hanterat ärendet enligt de rutiner som finns uppsatta.
Vad har ni för rutiner?
– Det handlar mycket om samtal med personen och beroende på situationen kan man även koppla in företagshälsovården.
Mannen är sedan händelsen avstängd från sina ordinarie arbetsuppgifter.
Hur går ni vidare nu?
– Vi har precis fått domen och han har ett körförbud. När det går ut får vi se om han ska fortsätta med sina arbetsuppgifter. Avstängningen gäller tills vidare.
Johan Haglöf säger att det inträffade är tråkigt för alla inblandade.
– Personen är uppskattad både av arbetsledning och medarbetare. Han är mycket ångerfull.
Redan innan händelsen utrustade Posten alla sina nya bilar med alkolås. Det framgår inte om det var under arbetspasset som mannen körde berusad och Haglöf vill inte heller kommentera domslutet.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax