DELA

Kontokort byts ut efter dataintrång

Uppgifter från upp till tiotusen finländska kreditkort har stulits i Spanien. Dataintrånget kan vara det största som någonsin skett i Europa.
På Åland finns inga bekräftade fall, men Ålandsbanken byter ändå ut ett hundratal kort i förebyggande syfte.
Yle rapporterade i veckan att ett omfattande dataintrång skett i Spanien vilket gjort att uppgifter om kreditkort kommit i fel händer. Enligt Yle ska upp till tiotusen finländska kreditkort ha stulits. Enligt Kreditlaget rör det sig möjligtvis om det största dataintrånget som skett i Europa.
Den ökade risken gäller Visa- och Mastercardkort som använts i automater eller affärer i Spanien under det senaste året. De som handlat i spanska nätbutiker berörs inte av den ökade risken enligt den senaste informationen. Uppgifter om kort som användes för flera år sedan i Spanien ska också ha kommit i omlopp. Det här har gjort att flera finländska banker bytt ut sina kunders kort.
– Banken tar kontakt med sina kunder för att döda kortet, uppger Henry Kylänlahti, direktör på Kreditlaget, i ett pressutskick.
Kunder som inte blivit kontaktade, men som misstänker att man drabbats, ska vända sig till sitt bankkontor.
– Enklast är att följa händelserna i sin nätbank. Man är inte skyldig till bedrägeri om man följt kortets instruktioner, säger Kylänlahti.


Inget missbruk
Ålandsbanken är en av bankerna som agerar.
– Vi har fått information från Kreditlaget om att en del av Ålandsbankens kortinformation eventuellt läckt ut, säger kommunikations- och marknadsdirektör Tom Westerén till Nyan.
Det handlar om Visa Electronkort som banken har hand om, kreditkorten är Kreditlagets del.
– Vi kan konstatera att inget hänt med Electronkorten ännu, vi har inte fått någon information om att något missbruk gjorts. Men vi har ändå ett 100-tal kort som berörs och vi kontaktar alla dessa kunder per telefon eller brev om att deras kort ska bytas ut, säger Westéren.
Ålandsbanken byter ut korten som en förebyggande åtgärd.
– Det är ingen panik eftersom ingenting har hänt, men vi vill ändå vara ute i god tid i proaktivt syfte.


Enstaka fall
Kortbytet är kostnadsfritt för de kunder som berörs.
– Om man märker att transaktioner skett som man inte själv auktoriserat så går man ändå säker. Man ska inte behöva ersätta missbruk förutsatt att man skött sig, säger Tom Westerén.
Har något liknande skett förut?
– Vi har ett samarbete med Kreditlaget som rapporterar om de uppfattar något misstänkt. Men det är inte ofta det händer med en större mängd kort, utan det rör sig om enstaka fall.
Även Westerén uppmanar sina kunder att följa med sina korttransaktioner.
– Ta genast kontakt om något verkar misstänkt, säger han.


Kontrollera utdrag
Andelsbanken på Åland har inte blivit kontaktade av Kreditlaget och verkar därmed inte ha några kunder som drabbats.
– Vi uppmanar förstås alla att vara extra noggranna och kontrollera kontoutdrag och räkningar från Kreditlaget. Med aktsamhet och noggrannhet klarar man sig nog, säger försäljningschef Sven-Olof Josefsson.
Av vad han läst om händelsen konstaterar han att dataintrånget är av det större slaget.
– Den här omfattningen har jag inte sett förut, men visst händer det ibland enstaka personer, säger Josefsson.
Inte heller Nordea Åland känner har fått något meddelande om att deras kunder har drabbats.
– Men det måste inte betyda att ingen har drabbats. Man ska alltid hålla koll på sina transaktioner och vara ännu mer aktsam när något sådant här händer, säger kontorschef Jan-Erik Rask.
OP-Pohjola i Finland har bytt ut kreditkort för 800 av sina kunder, betydligt fler än övriga inhemska banker. Något som nu visat sig vara en överreaktion.
– Nu kan man säga att vi reagerade lite för starkt. Det blir ju besvär för kunderna, säger enhetschef Jarkko Anttiroiko enligt FNB.
Handelsbanken har uppgett att de ska spärra 1.000 kort och Sampo har bytt ut hundratals kort.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax