DELA

Konkurrenter kritiserar radions sponsringsavtal

Ålands radio tog in sponsorer till sändningarna från IFK Mariehamns bortamatch i Europa League. Konkurrenterna på annonsmarknaden är kritiska.
Under Ålands radios sändningar från IFK Mariehamns bortamatch hördes sponsormeddelanden från åländska företag. Det här är fråga om reklam och därmed gör ett bolag som finansieras av allmänna medel intrång på den privata annonsmarknaden. Det menar i alla fall två av Ålands Radios konkurrenter.
– Jag blev väldigt förvånad när jag hörde om det. Jag trodde inte att det var tillåtet, men jag vet nu att de får göra vissa sådana saker. Först ska jag alltså betala tv- och radiolicenser och sedan ska Ålands radio också konkurrera på annonsmarknaden, det tycker jag är skevt, säger vd för Steel FM Eva Karlström.
Stefan Norrgrann, chef för Åland24, framför samma kritik.
– Jag tycker att det är principiellt fel att public service-bolaget går ut på samma begränsade annonsmarknad.
Astrid Olhagen som är redaktionschef på Ålands radio tillbakavisar kritiken och anser att det inte handlar om reklam.
– Vi har under flera år använt oss av sponsorering för bortamatcherna för att ha råd att sända, public servicebolag är sponsrade i alla regioner omkring oss. Pengarna har uteslutande gått till att betala juornalisternas resor. Vi fick 800 euro, flyget kostade 900, säger Olhagen.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson