DELA

Kollektivavtal för Paf snart på svenska

LAGTINGET. It-sektorns kollektivavtal som Paf använder sig av ska finnas på svenska från början av april.
Det beskedet gav vicelantrådet Roger Nordlund (C) när han i gårdagens plenum besvarade Anders Erikssons (Åf) skriftliga fråga.
Anders Eriksson var kritisk till att Paf från den 1 mars övergått till det finska it-avtalet, som inte finns översatt till svenska. Han frågade vad landskapsregeringen tänker göra för att se till att kollektivavtal som gäller deras underlydande organ ska finnas på svenska.
– Verkligheten är att man har ett löfte att från början av april kommer det att finnas en svensk version av it-sektorns avtal. Paf har gjort vad de kunnat för att påskynda processen, sade vicelantrådet Roger Nordlund.
Han sade också att utvecklingen inom Paf lett till att det sedan 2009 tillämpats olika kollektivavtal på personer som gjort samma jobb. Denna situation har man velat lösa genom att lämna landskapets eget avtal och övergå till det allmängiltiga avtalet för it-sektorn.
Nordlund menade att det i ett större perspektiv gjorts många ansträngningar från landskapets sida för att få svenskspråkiga kollektivavtal, men att det finns mycket kvar att göra. Bland annat är det så att även om ett avtal finns översatt är det endast den finskspråkiga originaltexten som kan användas som rättskälla.
– Vi fortsätter arbeta för att avtalen ska finnas på bägge språken och att båda versionerna ska kunna ligga till grund i rätten, sade han.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni