DELA

Köldrekord avslutar varmaste året

Natten mot i går blev den kallaste under hela 2014.
Och om ingenting extremt inträffar under de närmaste två dagarna slår vi det 80 år gamla årsvärmerekordet.
År 2014 blev ur vädrets perspektiv ett mycket ovanligt år.
– Det finns i synnerhet tre saker på Åland under 2014 som är extra intressanta för en meteorolog, säger Hanna Mäkelä på Finlands meteorologiska institut i Helsingfors.
Mäkelä har på Nya Ålands begäran granskat och analyserat den åländska väderstatistiken lite extra noga.
– För det första kom den meteorologiska våren redan den 2 februari. Den kommer normalt först i mitten av mars. Det ledde till att februari blev 4,5 grader varmare och mars nästan 3 grader varmare än normalt, säger hon.
– För det andra brukar Åland årligen normalt ha åtta dygn då temperaturen inte sjunker under plus 25 grader, i år var de hela 18 stycken.
Efter varma februari och mars kom maj med helt normala temperaturer och sedan kalla juni med en grad under normaltemperaturen.
Den kyliga försommaren backade först i juli och den första dagen med tropisk värme inträffade den 9 juli. Efter den 21 juli följde en nästan tre veckor lång period då kvicksilvret konstant höll sig över eller kring plus 25 grader. Årets allra varmaste dag inföll den 24 juli då det uppmättes 29,6 grader vid Ålands landsbygdscentrum i Jomala.
Från och med juli har medeltemperaturen konstant varit högre än normalt och just medeltemperaturen är den tredje saken som Hanna Mäkelä vill lyfta fram.


Ett rekordår
– Det är lite svårt att få en korrekt åländsk statistik eftersom man måste ta i beaktande att ni under årens lopp har haft olika mätningsplatser. Men det går, säger hon.
– 1934 och 1938 har, sedan mätningarna inleddes, varit de varmaste åren med medeltemperaturer på 7,4 respektive 7,3 grader. Medeltemperaturen hittills för 2014 är 7,6 grader så allt tyder på att det blir ett rekordår.
Årets lägsta temperatur uppmättes natten mot i går, minus 14,9 i Jomala. Det slår det tidigare köldrekordet från den 17 januari, minus 14,5.
De temperaturer vi redovisar är de officiella men man behöver bara läsa Nyans Facebooksida för att inse att det varit ännu kallare på flera håll, i Kvarnbo uppmättes till exempel minus 17,7 grader i går morse.
Fmi har inte någon vindstatistik klar för Ålands, det enda Hanna Mäkela kunde säga om det i går är att antalet stormdagar var klart färre än normalt, åtta mot 20.


Plus fem
I går var den totala nederbördsmängden under år 2014 570 millimeter mot 630 normalt. Den något lägre mängden beror på torra juli och augusti. Årets blötaste dag inföll, om ingenting slår det före nyårsslaget i morgon natt, den 21 september då det uppmättes 28,5 millimeter i Jomala.
Allt i prognoserna tyder på att 2014 lämnar oss i plusgrader. Meteorologerna är eniga om att det blir uppehåll i morgon och 1-2 grader varmt då vi skålar in det nya året. Och ännu varmare blir det, till fredagen utlovas plus fem grader.
Det är ungefär lika varmt – eller lika kallt – som det var under midsommarnatten 2014.

Titte Törnroth-Sarkkinen