DELA

Kökarföretag ryter till mot transportbolag

Kökars företagarförenings ordförande Johannes Jansson levererar stark kritik mot hur transportföretaget Miro sköter leveranserna till skärgården
– Landskapet borde ge Miro en reprimand och se till att det nu börjar fungera, säger han.
Ända sedan Miro vann landskapsregeringens upphandling kring färskvarutransporterna på samtliga linjer till skärgården, har frågan varit en het potatis. Avtalet mellan landskapsregeringen – som subventionerar transporterna – och Miro sträcker sig från januari 2014 till december 2017, men i skärgården upplever flera företagare att det inte fungerar som de hade önskat.
I början av juni träffades företagare från flera skärgårdskommuner, Miros vd Mikael Larsson, tjänstemän från landskapsregeringen samt infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C) för att diskutera situationen. I ett brev skrivet inför mötet, framför Kökar företagarförening en rad punkter som de anser att brister i varuleveranserna.

Först om främst gäller det tidpunkten då varorna kommer fram till Kökar. Sedan årsskiftet har varorna hämtats i Åbo under natten till tisdag och natten till torsdag. Miros lastbil har sedan kört förbi Kökar med skärgårdsfärjan klockan 12.30 dagen efter, för att till slut levereras till Kökar vid klockan 21 på kvällen. Då har färskvarorna varit i lastbilen i 20 timmar, vilket enligt företagarna inte är en rimlig lösning. Dels borde färskvaror ha så kort färd som möjligt till kunden, dels är det dyrt för företagarna att ha personal som kan hämta varorna så sent på kvällen.
Efter mötet med landskapsregeringen och Miro, har nu transporterna plötsligt börjat dyka upp dagtid, säger föreningens ordförande Johannes Jansson när Nya Åland träffar honom på Sandviks camping som han är delägare i sedan några år tillbaka.
– Informationen fungerar väldigt dåligt, plötsligt började Miro leverera varor under dagtid. Så har det varit sedan en vecka tillbaka ungefär. Med det här upplägget får vi leveranser måndag, onsdag och fredag 14.30.

Ett annat problem är, enligt företagarföreningen, att varor inte alltid hämtas av Miro, trots att de är beställda i god tid.
– Det här har varit ett problem i alla år. Vi beställer varor från partihandlarna och bokar sedan transport med Miro, som ofta missar att plocka upp varorna. Vi har varit på dem som hökar, så det har varit lite färre problem i år. Men under flera år har vi här på campingen blivit utan leveranser till midsommar. Det är en viktig försäljningshelg, som vi då har blivit av med.

Läs mer i onsdagens Nya Åland, där både Miros vd Mikael Larsson och landskapets infrastrukturminister Veronica Thörnroos kommenterar kritiken.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax