DELA

Knarksmuggling var laglig

Man kan ha på sig en större mängd subutex utan att bedriva knarksmuggling.
En man som hölls i förvar på en Viking Line-färja visade sig vid ankomst till Sverige ha recept på samtliga tabletter.
Det framgår av en insändare i dagens tidning att en 40-årig man ertappats på ett av Viking Lines fartyg när han snattade i tax free-butiken. Sedan visade det sig att han hade 57 subutextabletter på sig.
I svensk hamn lämnades ärendet vidare till polisen där, som dock släppte mannen utan åtgärd. När färjan skulle åka tillbaka till Mariehamn var mannen ombord igen.
Då kontaktade vakten på färjan åländsk polis, som meddelade att de skulle ta kontakt med tullen. Men väl i Mariehamn syntes varken polis eller tull till.
– Jag gick först i land men inte var det någon tull där, och inte har jag någon rättighet att hålla kvar honom heller. Så han for ju, säger vakten.
Roslagens polismästardistrikt bekräftar för Nya Åland att mannen släpptes eftersom han hade recept på samtliga tabletter. Inget brott hade alltså begåtts.
Skälet till att varken åländsk polis eller tull dök upp i Västra hamnen är dock fortfarande okänt. Nya Åland har upprepade gånger försökt få tag i kommissarie Henrik Hagelberg för en kommentar, men utan resultat.

Mårten Arvidsson