DELA

Knappast flygkaos trots askmoln

Askmolnet från den isländska vulkanen Grimsvötns utbrott beräknas nå södra Finland i morgon.
I går trodde myndigheterna att det inte blir några större problem för flygtrafiken.
Vulkanutbrottet från Grimsvötn har minskat och enligt den europeiska flygmyndigheten Eurocontrol var läget i går normalt för 99,99 procent av alla europeiska flygningar. Det enda flygfält som hittills har drabbats är Keflavik på Island som öppnades för trafik igen i går kväll.
Enligt Eurocontrol finns det, tack vare vindförhållandena, inte någon risk för att situationen från i fjol skall upprepas. Då ledde ett utbrott från vulkanen Eyjafjallajökull till att nästan all flygtrafik i hela Europa lamslogs mellan den 15 och 22 april.
– Hos Air Åland är det operatören Next Jet som har ansvaret och följer med utvecklingen. För min egen del kan jag inte göra så mycket annat än vänta och hoppas på det bästa, säger Air Ålands vd Jan Erik Sundberg.


Extra bevakning
Finlands Meteorologiska institut, Fmi, har räknat ut att delar av molnet når södra Finlands kust i morgon.
Institutet har satt in extra bevakning på utvecklingen och informerar om läget till såväl berörda myndigheter som allmänheten.
Trafiksäkerhetsverket Trafi har för säkerhets skull utarbetat direktiv för såväl luftfartsmyndigheten Finavia som flygbolagen om askmolnet, mot förmodan, skulle bli farligt för flygplan.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen