DELA

Klassfoto ledde till nätmobbning

En åländsk högstadieelev har utsatts för grov nätmobbning efter att en skolkamrat skickat ett klassfoto till en ungdomssajt.
Klassfotot lades upp med möjligheter för besökare att lämna sina kommentarer.
Det kunde ha blivit en i raden av många bilder på sajten. Men av någon orsak började besökarna kommentera fotot, klippa ut elevers ansikten och lägga in dem i andra bilder, många av dem med pornografiskt innehåll.
Efter bara 24 timmar hade bilden fått över tusen kommentarer i text och bild. I synnerhet en av eleverna blev utsatt för nätmobbningen.


Frustrerad
Skolans personal fick i går veta att bilden fanns på nätet, och vilka konsekvenser det fått.
– Det är klart att man blir frustrerad, säger skolans rektor.
Skolan har satsat stora resurser på att lära eleverna hur de skall bete sig på nätet, med föredrag, temadagar och besök av fältare.
– Men det är som om de inte förstår. Visst kan du gå in och ta bort en bild, men den finns alltid kvar någonstans på nätet.
Med dagens mobiltelefoner kan vem som helst ta en bild i smyg och lägga upp den på nätet. Att man kan behöva tillstånd av den eller de personer som fotograferats är det inte många som bryr sig om.
Har det hänt något liknande på skolan tidigare?
– Inget som kommit till vår kännedom. Sannolikheten är stor att det hänt saker förut, men då har det kanske skett utanför skoltid och då har man inte blandat in skolan, säger rektorn.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax