DELA

Keskobeslut hotar även Kökarboden

Malins livs, Minimarket, och nu Kökarboden.
Listan över åländska småbutiker som drabbas av Keskos principer växer sig allt längre.
Två veckor efter att Marja Hietanen tog över Kökarboden i våras meddelade Kesko att hon inte fick sälja Pirkka- och Euroshopperprodukter längre och att butiken inte fick ingå i Plussakortssystemet.
– Jag visste inte om det när jag tog över. Det kom som en överraskning. Nu har vi förlorat kunder.
Hietanen hör av sig till Nya Ålands redaktion efter att ha läst artikeln om Minimarkets öde. Nyan berättade förra veckan att Keskos krav på blivande K-köpmän har hårdnat, och när små butiker byter ägare anses de inte längre passa in i kedjan. K-Extra butikerna ska ha en yta på 150 till 200 kvadratmeter eller väldigt mycket kunder för att fortsättningsvis få ingå i kedjan.
– Kesko är så stort och starkt, och de kan bestämma om de vill döda de små butikerna helt och hållet. Jag tycker att det är ganska konstigt, min affär här ute i skärgården stör ju inte någon stor butik som till exempel Kantarellen. Jag tycker att det är dålig politik från Keskos sida, säger Hietanen.

Kontaktade Kesko
Under måndagen kontaktade Hietanen Olli Setänen, områdeschef på Kesko.
– Han sa att de kanske behöver fundera på saken på nytt. Jag hoppas att vi får tillbaka produkterna och plussakortsystemet, annars vet jag inte om det lönar sig att driva butiken vidare.
Vad gäller Minimarket har Kesko bestämt sig för att göra en ny prövning av ansökan.
– Det tar ungefär en vecka, sedan vet vi mer om hur det blir, säger Setänen.

MALIN LUNDBERG