DELA

Käver fängelsestraff för grovt sexbrott mot barn

– Det är särskilt förfärligt hur mannen har utnyttjat flickans behov av närhet och kärlek, sa biträdet Trond Hornseth när han i går yrkade på minst tre års ovillkorligt fängelse för den man som erkänt sexuella övergrepp mot ett barn.
Rättegången inleddes förra veckan med att flickan – i dag 17 år gammal och lätt förståndshandikappad –och mannen gav sina versioner av det som bevisligen hände i mars, april och eventuellt maj 2007, alltså för två och ett halvt år sedan.
Fyra vittnen styrkte flickans uppgifter som hon gett till polisen under tre videofilmade förhör på sammanlagt tre timmar.

Offentlig rättegång
För ovanlighetens skull hemligstämplades inte handläggningen rakt av utan endast när filmerna visades i rättssalen och när de många intyg och utlåtanden som olika experter gjort om flickans tillstånd presenterades för rätten.
I går fortsatte rättegången med alla parters slutpläderingar, också de öppna för allmänheten med vissa undantag.
Genom tingsdomare Gustaf Nymalms och nämndemännens beslut om största möjliga offentlighet har en unik inblick blivit möjlig inom ett brottsområde som hittills i princip hållits fördolt.

Har erkänt
Åklagaren Heidi Röblom började med att konstatera att den åtalade mannen, flickans styvpappa, har erkänt att han vid fyra olika tillfällen begått sexuella handlingar mot flickan som då var 14-15 år.
– Det finns ingen orsak att ifrågasätta hans berättelse i rätten. I förundersökningen medgav han att han haft samlag med flickan och att det gjort ont på henne, men i rätten har han förnekat detta och att brottet skulle ha varit grovt. Flickan har däremot på ett trovärdigt sätt berättat vad han gjort och att han haft sin penis i henne.

”Ett litet barn”
Åklagaren påpekade att det var stor skillnad på förövare och offer både åldersmässigt – han var 47 när övergreppen begicks – och mentalt.
– Alla vittnen har berättat att flickan verkade betydligt yngre än sin ålder. Också mannen har märkt det, han sa själv i rätten att ”hon var bara ett litet barn”. Han insåg själv att han hade gjort fel, sa åklagaren.
Enligt henne har flera vittnen berättat att flickan gått tillbaka i utvecklingen efter övergreppen.
– Hon har mått mycket dåligt och tagit avstånd från män. Även mannen har berättat i rätten att hon blev deppig och trodde att det antagligen berodde på övergreppen. Brottet är grovt, konstaterade hon och yrkade på ett mycket kännbart fängelsestraff – minst tre års ovillkorligt fängelse.

”Alldeles förfärligt”
Flickans biträde Trond Hornseth höll med åklagaren.
– Alla övergrepp har skett i hemmet där ett barn har rätt att känna sig tryggt. Han har varit i en ställning som motsvarar en förälders och bott i samma hushåll som henne.
Som särskilt förfärligt såg han styvpappans utnyttjade av flickans behov av närhet och kärlek.
– I stället för att ta hand om henne när hon var mörkrädd så utnyttjade han henne sexuellt. Det är alldeles förfärligt, sa biträdet.

Högt skadestånd
Också han yrkade på ett mycket strängt straff, minst tre år ovillkorligt fängelse.
– Allt annat skulle upplevas som stötande för den allmänna rättsuppfattningen.
Han yrkade för flickans räkning på 25.000 euro i ersättning för psykiskt lidande och 2.800 euro för sveda och värk.
Moderns biträde Marcus Hamro-Drotz yrkade på 1.000 euro för hennes räkning.
– Det var psykiskt tungt för henne när hon fick reda på vad hennes sambo gjort för förfärligt mot hennes dotter. Minimistraffet bör vara tre års fängelse, absolut ovillkorligt. Om det här inte är ett grovt brott, så vad är då grovt?

Dom 14 januari
Domen – eventuellt en mellandom eftersom mannens biträde begärt att han ska genomgå en sinnesundersökning – kommer den 14 januari.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax