DELA

Karlström lockar kineser till Åland med utbildning

Näringsminister Fredrik Karlström banar väg för studentutbyte och åländska affärer i Haikou i Kina.
Ålands näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) har besökt Ålands kinesiska vänort Haikou i Hainan-provinsen. Besöket var en svarsvist sedan en delegation från Haikou besökte Åland sommaren 2013.
Haikou är huvudort på ön Hainan och har två miljoner invånare. Åland är dock inte ensamt om att vara vänort med Haikou som har hela 28 vänorter. Flera av de andra vänorterna var också på plats i samband med den första mässan för Haikous vänorter.


Skärgården
Haikous borgmästare Ni Qiang stod värd för besöket och sammanlagt deltog ett tjugotal vänorter till Haikou bland annat Darwin i Australien, Rostock i Tyskland, Oklahoma i USA, Victoria på Seychellerna, Zanzibar i Tanzania, Antalya i Turkiet.
Under besöket berättade näringsminister Karlström om Ålands unika skärgård och gav exempel på det mångfacetterade näringslivet med vana av internationell handel. Temat för anförandet var utbildning, handel och turism.
Karlström erbjöd också unga studerande i Haikou att komma till Åland för att studera på det nya engelskspråkiga elingenjörsutbildningen som kommer att börja om ett år. Enligt ett pressmeddelande, som Karlström skickat ut var, var erbjudandet mycket uppskattat.
Många av de andra deltagande vänorterna lyfte också fram utbildning och studentutbyte som ett viktigt område att utveckla och fördjupa samarbetet kring. De ville också samarbeta med de andra närvarande vänorter. Hittills har mycket av utbytet mellan orterna handlat om kultur och fler betonade att handel och utbyte mellan entreprenörer bör främjas.


Nätverkande
Näringsministerns besök avslutades med att han deltog i evenemang om nätverkande i näringslivet.
Där presenterade chefen för Haikous handelskammare inom vilka områden stadens företagare är verksamma.
Näringsminister Fredrik Karlström träffade även bland annat representanter från turismföretag som arbetar för att öka andelen kinesiska besökare till Norden samt företagare som är intresserade av utökad handeln med Åland. (al)