DELA

Kändisdesigner skapade nytt Paf-spel

Ålandsbördige designern Stefan Lindfors har skapat nya online-spelet Dead Rich för Paf.
–Att göra spelet öppnade en ny värld för mig, säger Lindfors som tidigare inte ägnat sig åt spel, förutom möjligen åt flipper i ungdomen.
I går höll Paf en presskonferens, som sändes direkt över webb-tv, för att presentera det nya spelet.
Dead Rich är ett nytt spel, en spelautomat med fem hjul och tjugo vinstlinjer, som Pafs kunder från och med i går kan spela på nätet. Målet med spelet är att få så många likadana symboler som möjligt på en linje. Insats per linje är 50 cent, vilket gör att huvudinsatsen ligger på 4 euro. Huvudvinsten är 10.000 euro.
– Vi ville lyfta spelautomaterna till en ny dimension och kom på idén att vi skulle anlita olika konstnärer för att låta dem skapa nya automater, berättar Pafs marknadschef Jannik Svahnström.
Att Stefan Lindfors blev den första konstnären Paf vände sig till säger Svahnström att är naturligt.
– Han är en duktig finlandssvensk designer. Men framöver kommer vi också att vända oss till andra konstnärer i andra länder för samarbete. Det är meningen att vi med hjälp av olika konstnärer skall lansera ett nytt spel varje år. Därmed inte sagt att vi inte kommer att samarbeta mer med Stefan, den möjligheten finns ändå kvar.


Dödskalletema
Lindfors säger att samarbetet med Paf har löpt smidigt.
– Skulle det vara upp till mig skulle det här kunna vara en ny nisch för mig, men det är upp till Paf om de vill fortsätta arbeta med mig framöver. Men jag är i alla fall väldigt entusiastisk.
Lindfors berättar att arbetet med att ta fram spelet, från att han kläckte idén till färdigt spel, har tagit ungefär ett halvt år.
– Men skulle vi göra det på nytt skulle det säkert bara ta ett par månader.
Den nya spelautomaten ser annorlunda ut mot de traditionella Las Vegas och Monte Carlo automaterna. Här används nämligen figurer som skelett, insekter med änglavingar, nappar, elefanter och dödsskallar.
– Dödsskallar är ju en stor trend just nu som jag spann vidare på. Man kan säga att det är ett benrangeltema. Vad elefanterna och napparna gör där vet jag inte riktigt, det får man fråga Sigmund Freud, skrattar Lindfors.


Bonusspel
Figurerna i spelet har ritats av illustratören Tommi Hänninen. I spelet är även ljudet viktigt.
– När man kommer längre i spelet får man uppleva överraskningar, både i bild och ljud. Figurerna börjar dansa och flyga runt, men mer vill jag inte avslöja, säger Lindfors.
När Paf presenterade sitt nya spel i går direktsändes presskonferensen via webb-tv på www.paf.com, klockan 13.00 på svenska, 15.00 på finska och därefter även på engelska.
– Det här är ett sätt för oss att nå ut till våra kunder och samarbetspartners i andra länder trots att vi själva befinner oss på hemmaplan. Jag vet inte om det här är den första direktsända presskonferensen som görs på Åland, men jag skulle tro det, säger Pafs informatör Christer Mattsson.

MALIN LUNDBERG