DELA

Kan bli särskilda regler för mopedbilar

Lagen om obligatoriskt körprov för mopedkort träder i kraft nästa år, men ännu är det oklart om det blir särskilda regler för mopedbilar.
– Lagförslaget ska ut på remissrunda i vår, säger infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C), som tror att höjd åldersgräns för mopedbilar kan vara ett förslag.
Med anledning av den allvarliga bilolyckan i Mariehamn under påskhelgen där en mopedbil var inblandad väcks åter frågan om säkerheten med mopedbilar.
I landskapets budget 2012 lovade dåvarande trafikminister, nuvarande infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C) obligatoriskt körprov för mopedkort. Då skulle mopedister vara tvungna att göra ett hanteringsprov och uppkörningsprov i stadstrafik. Även ungdomsparlamentet 2011 diskuterade en motion om obligatoriskt körprov.

I september
Var dröjer det obligatoriska körprovet?
– Enligt planerna skulle den nya lagstiftningen till lagtinget nu i maj, men på grund av främst arbetsbelastning på lagberedningen blir det försenat, säger Thörnroos.
Nu är målsättningen att lagen ska ligga i lagtinget i september. Remissrundan inleds nu i vår.
Gäller lagstiftningen också mopedbilar?
– Vi har haft mopedbilar och mopeder i samma kategori, men det kan vara möjligt att särskilja dem. Eftersom förslaget inte varit på remissrunda ännu måste vi avvakta lite och höra om vi ska ha andra krav på mopedbilar, som till exempel annan åldersgräns.
Läs mer i paperstidningen!

Nina Smeds