DELA

Kampen mot mördarsniglarna

Området kring stranden i Mariehamn Östernäs är nerlusat med mördarsniglar.
– Sniglarna har perfekta förhållanden här, säger Kalle Fagerlund som tillsammans med frun Ulla gör två dagliga räder på stans mark.
Tomtägarna runt stadens parkområden i Östernäs har länge haft problem med mördarsniglar. De har försökt hålla sniglarna borta från tomterna, men nya strömmar hela tiden till utifrån.
I fjol hade Kalle och Ulla Fagerlund fått nog av snigelinvasionen. De började döda sniglar på stadens mark eftersom staden själv inte gör något åt problemet. Bland annat är gångstigen längs stranden så full med sniglar att det tidvis är svårt att ta sig fram utan att halka på krypen. I synnerhet den här sommaren har sniglarna förökat sig närmast explosionsartat.
– Vi har ett stort område där vi går varje dag och letar upp sniglarna och dödar dem, berättar Kalle Fagerlund.
Han halshugger dem med en vass kantskärare.
– Man lär sig se var de finns, det räcker med en glimt för ett tränat öga. De har inte en chans, stackarna.

Rapportera!
Nyans läsare är engagerade i kampen mot mördarsniglarna, visar de många reaktioner som kommit till oss. Och med rådande väderlek – regn och fukt – minskar antalet sniglar garanterat inte, tvärtom. Så fortsätt plocka och avliva sniglarna, och glöm inte att rapportera antal och vikt till redaktion@nyan.ax eller per telefon 528 442!

Annika Orre