DELA

Kämpar mot riksföretag i fråga om patentstöld

Retpack Solutions har stämt det finländska storföretaget Palpa för stöld av deras prisbelönta och patenterade datasystem för ett effektivare returförpackningsssystem.
– Vi samarbetade kring att bygga upp det nya systemet, sedan slutade Palpas medarbetare svara i telefonen och på e-posten, berättar uppfinnaren Krister Martell, som räknarmed att ärendet kommer upp i rätten under 2010.
2006 vann Krister Martell, kreativ chef på företaget Retpack Solutions Ab, första pris i den åländska delen av den riksomfattande uppfinningstävlingen Innofinland.
Den segrande uppfinningen, ”Jara Optimax”, är ett patenterat och sofistikerat dataprogram som gör det möjligt att styra, kontrollera och följa upp materialströmmarna. Med hjälp av datasystemet kan bland annat hanteringen av returförpackningar inom bryggerisektorn och handeln göras betydligt effektivare.

Inledde samarbete
Martells uppfinning väckte intresse hos Palpa som är det företag i Finland som ansvarar för återvinningen av flaskor och burkar och också för att tekniken kring återvinningen utvecklas.
Palpa och Retpack Solutions inledde ett samarbete.
– Vi samarbetade kring att bygga upp det nya systemet, vi var med i alla arbetsgrupper. Sedan slutade Palpas medarbetare svara i telefonen och på e-posten, berättar Martell.

Två tillfällen
Krister Martell är påtagligt bitter. Enligt honom har Palpa vid två tillfällen kopierat datasystemet för eget bruk, den första gången redan 2006.
För snart ett år sedan, den sista december 2008, stämde Retpack Solutions Ab Palpa för patentstöld
– Sedan dess har vi samlat in formalia som till exempel expertutlåtanden och räknar med att frågan kommer upp i rätten 2010, säger Martell och berättar att han lyckats få en av landets bästa jurister att driva frågan.

Ett justitiemord
Martell säger att det knappast blir lätt att vinna mot stora Palpa där bland annat statliga Alko är delägare.
– Det här handlar nästan om ett justitiemord. Men vi tror på rättvisan och på den styrka det betyder att vi hör till EU. Den styrkan är bra att ha bakom ryggen.
Uppfinningen av ”Jara Optimax” ledde också till att Krister Martell ansökte om och beviljades produktutvecklingslån av landskapsregeringen.

Kräver räntan
Lånet är på 52.368 euro. Händelsernas utveckling med Palpa har lett till att Retpack Solutions Ab inte har kunnat betala räntorna och det i sin tur till att landskapsregeringen nu kräver företaget på pengarna.
I fredags, då ärendet var uppe på enskild föredragning hos näringsminister Jan-Erik Mattsson (C), beslöt man att Retpack Solutions Ab måste betala den sammanlagda förfallna räntan på 3.142,08 euro före den sista februari 2010. Om det inte görs måste hela lånet betalas tillbaka.
– Det är ett väntat beslut. Vi har annat på gång nu och kommer nog att klara av att betala räntorna i tid, säger Krister Martell.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax