DELA

Kameraövervakning i alla större matvaruaffärer

Kameraövervakning i butiker verkar ha kommit för att stanna på Åland. Samtliga större matbutiker har numera kameraövervakning. Och alla tycker att det är ett effektivt verktyg i kampen mot snatteriet.
Fler snattare än någonsin blir numera fast för sina brott.
Så här säger matvarubutikernas chefer om snatterierna på Åland:
Sverker Jansson, Mattssons
– Sedan vi installerade övervakningskameror får vi fast betydligt fler snattare än tidigare. Hittills i år (läs: 2012) har vi tagit fast ett 30-tal. Några belopp vill jag inte gå ut med men snatterierna åsamkar oss ganska stora summor, det är helt klart.
Dick Sirén, Sparhallen
– Det är svårt att säga några exakta siffror på vad snatteriet kostar oss. Vi ser ju vid inventeringen vilket svinn vi har men där ingår förstås inte bara snatterier. Det jag kan säga att vi har en känsla av att det här problemet ökar och därför har vi också vidtagit åtgärder de senaste månaderna och lagt mera resurser på bevakning.
Jonas Blomqvist, S-market Varuboden
– Här hos oss är snatteri inget stort problem. Visst har det hänt att vi fått fast någon men som sagt inte särskilt många. Kanske beror det på att vi finns utanför centrum.
Anders Karlsson, Mathishallen
– Det förekommer ganska mycket snatteri hos oss också. Det är svårt att uppskatta några summor men det handlar med säkerhet om mer än 10.000 euro per år.
Magnus Karlsson, Citylivs
– Vi har haft stora problem, men sedan vi installerade kameror i augusti känns det som snatterierna minskat.
Kantarellen valde att inte kommentera ämnet.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist