DELA

Kajorna invaderar Österbacka

Stora flockar med kajor förpestar livet för invånarna i den nya stadsdelen Österbacka.
Nu är det lugnt, men åtgärder måste vidtas för att fåglarna inte invaderar området igen nästa vår.
En av de motioner som lämnades in till stadsfullmäktige i tisdags handlar om kajinvasionen.
I motionen, som undertecknats av centerledamöterna Bjarne Blomster och Roger Nordlund, berättas närmare om kajornas gruvliga framfart i stadsdelen där de nybyggda husen blir allt fler.

Räknas i hundratal
I somras och under tidig höst har delar av området drabbats av hundratals kråkfåglar – mest kajor men också enstaka kråkor – som gått lös på invånarnas utemöbler, barnens leksaker och barnvagnar, sökt sig in under biltak, smutsat ner och förstört. Enligt undertecknarna har kajorna också fört med sig stora mängder sopor som lagts på tomterna.
De drar slutsatsen att fåglarna samlat på sig material från omgivningen och kräver att staden genast bör undersöka vad invasionen beror på, att ÅMHM kontaktas och att problemet inte tillåts återkomma.

Inne på köksbordet
Bjarne Blomster berättar att han inte själv bor i Österbacka men att han sett fåglarnas härjningar med egna ögon eftersom han emellanåt vistas i området.
– Problemet är störst på våren och försommaren. Fåglarna förekommer i stora flockar och har till och med varit inne på folks köksbord. Det här är verkligen ett sanitärt problem för dem som bor i området. Jag har också hört att småbarnsföräldrar inte vågar lämna barnen i vagnarna utomhus av rädsla för vad fåglarna kan göra.
Han vill inte peka på någon enskild faktor som gör att problemet har uppstått, utan säger bara att det ligger ett industriområde helt nära stadsdelen.
Handlar det om att Ålands renhållning ligger precis intill?
– Renhållningen ligger där, och det finns också fler aktörer. ÅMHM bör reda ut vad som är orsaken till att kajorna samlas just här och se till att företag följer de direktiv och krav som myndigheterna ställer för att sanitära problem inte ska uppstå.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre