DELA

Juridikdoktor är årets feminist

Feministakademin på Åland har utsett juridiska doktorn vid Uppsala universitet Jenny Westerstrand till årets feminist. Hon har forskat om bland annat prostitution och våld mot kvinnor och på fredag kommer hon till Åland för att ta emot sin utmärkelse.
– Det känns jätteroligt och överraskande, säger hon till Nya Åland.

Feministakademins sekreterare Mia Hanström och ordförande Maria Båsk tillkännagav idag att Jenny Westerstrand utses till 2013 års feminist. Westerstrand får utmärkelsen för att hon ”omutligt, envetet och med den goda forksarens precision mejslar fram argumenten för kvinnors rättssubjektivitet i diskurser om prostitution, trafficking, sexuell exploatering och våld mot kvinnor”, enligt motiveringen.
År 2008 kom Westerstrands avhandling ”Mellan mäns händer”. Hon är juridisk doktor i folkrätt vid Uppsala universitet och har bidragit med texter i en rad olika publikationer.  På fredag deltar hon i Feministakademins prisutdelning och mottagning i stadshuset i Mariehamn, där hon också kommer att hålla ett anförande.
– Jag tänker prata om det jag har forskat mest om, prostitution. Jag ska prata om olika synsätt och stridigheter kring det, säger Westerstrand.
Läs mera i torsdagens tidning!

Minna Wallén
minna.wallen@nyan.ax