DELA

Julpilsner och ”Is” i rikspressen

Ulla-Lena Lundberg och hennes nya, prisade bok Is fick mycket uppmärksamhet i riksmedia under december.
Stallhagens julpilsner och självstyrelse för Lappland enligt åländsk modell var annat som intresserade.
Ålandskontoret i Helsingfors har som vanligt sammanställt hur Åland har figurerat i finska medier under föregående månad.
Sammanlagt registrerades 154 medieträffar för Åland under december. 152 press- och onlinenotiser och två träffar i etermedierna.
Författaren Ulla-Lena Lundberg med nya boken Is tilldelades Finlandiapriset i början av december vilket renderade vid publicitet i hela landet. 30 tidningsartiklar varav flera av dem på en hel sida berättade om författaren, hennes 50-åriga skrivarkarriär och om romanen och dess bakgrund. Ulla-Lena Lundberg lär fortsätta få uppmärksamhet eftersom Is även har blivit nominerad av både Finland och Åland till Nordiska rådets litteraturpris som delas ut i slutet av oktober i Oslo.
Stallhagens julpilsner presenterades som månadens öl i fyra tidningar. Stallhagen Pilsner Christmas Edition fick idel lovord av testgruppen som tyckte att den passar utmärkt som aperitif och till alla rätten på julbordet.
De tre stora regiontidningarna Lapin Kansa, Aamulehti och Satakunnan Kansa publicerade en tvåsidig artikel om Lapplands förbunds nya frontfigur, landskapsdirektör Mika Riipis tankar om en ökad självstyrelse för Lappland.
Hannele Pokka som var Lapplands landshövding under åren 1994-2008 kräver självstyrelse för Lappland enligt Ålands modell, men Riipi förespråkar en lindrigare form som skulle innebära ökade befogenheter inom social- och hälsovården, inom näringslivs- och regionutvecklingen samt gymnasieutbildningen.
Läs mer i papperstidningen! (ar)