DELA

Julhandel gick bättre än väntat

Julhandeln har i år gått bättre än förväntat.
Åtminstone om man ska tro företagarna som Nya Åland har talat med.
– Det verkar som att folk spenderar mera pengar på julklappar än på resor, säger Anders Winkelmann på Dillen i Mariehamn.
Julklapparna till barnen verkar ha skiftat en aning från föregående år. Anders Winkelmann på Dillen berättar att konsumenterna nu för tiden vill ha leksaker som stimulerar till en mera kreativ lek.
– Vi har sålt väldigt mycket vanliga sällskapsspel och lego. Människor verkar vara trötta på PC-spel, säger han.
Winkelmann menar att kunderna inte har hållit igen utan istället har leksaksaffären sålt mera än ifjol.
– Det verkar som att folk spenderar mera pengar på julklappar än på resor.
Är det nåt annat som har sålt som smör?
– Playstation 3 har gått bra och Nintendo Wii är helt slut. Vi har varit tvungna att skriva upp namnlistor eftersom vi väntar på en ny leverans.


”Ingen lågkonjunktur”
Spikmattan brukar vara en produkt som går het i juletider och årets upplaga gjorde ingte försäljarna besvikna.
Janne Smeds på hälsokostbutiken Liv och lust berättar att spikmattorna i deras sortiment är helt slut.
– Det stämmer inte riktigt egentligen. Vi har en enda spikmatta kvar men det är en modell som jag inte skulle rekommendera, säger han.
Varför inte?
– För att mattan har riktigt vassa och hårda piggar. Den är inte skön men vi har faktiskt sålt en. Det var en tjej som ville ha en till sin pojkvän, tydligen vill han ha en som känns ordentligt.
Hur har årets försäljning gått?
– Kunderna är nöjda och vi har sålt lite bättre än förra året. Det är ingen lågkonjunktur på Åland, inte vad jag har märkt i alla fall, säger han.


Mera kalkon
På Lisco har det återigen varit full fart bland bokhyllorna i december och det som säljer bäst är böcker av åländska författare.
Leo Löthman är ett exempel, säger Lotta Pettersson.
Kaj Björkvall, butikschef på Kantarellen, är riktigt nöjd med försäljningen av julmat trots att det var lite oroväckande i början av december.
– Jag var nervös över julskinkan och debatten som har varit i Sverige. Men det har köpts betydligt mera skinka än tidigare och kanske har kunderna större förtroende för finsk skinka än svensk, säger han.
Överlag har det varit en ökning gällande matförsäljningen och fortfarande är det ett traditionellt julbord som lockar. Däremot har efterfrågan på kalkon ökat men det har inte inkräktat på skinkan.


Väntar på rean
Elgiganten har samma priser som kedjans affärer på svenska sidan och försäljaren Per-Åke Eriksson menar att Sverigehandeln inte har drabbat företaget i lika stor utsträckning som andra åländska butiker.
– Vi har haft en bra julhandel och det har gått riktigt bra. På det hela taget har vi sålt mycket och det är allt från mobiler till små vitvaror som kunderna har varit intresserade av, säger ”Perra” Eriksson.
Kappahls butikschef Susanne Fagerström är också nöjd med vad julhandeln hade att ge.
Enligt henne har butiken ett stort sortiment av mys- och sovplagg som säljer bra år efter år.
– Produkterna hör ju julen till. Vårt mode är prisvärt och riktar sig alla, säger hon.
Vad har du för förväntningar på mellandagsrean?
– Jag tycker absolut att folk ska komma på rean och fynda. Stora delar av butiken reas ut och vi har redan fått hem vårens nya plagg. Snart är festerna förbi och vi ska ha nytt på hyllorna. Till och med vi som jobbar på Kappahl väntar på den här dagen.


”Sista minuten”
Nya Åland träffar Daniel Cederberg från Sund inne på varuhuset Zeipels
Det är dagen innan julafton och Daniel berättar att det är många julklappar som ska köpas med tanke på att han har tre barn.
Har du handlat alla julklappar på Åland?
– Jo, det har jag gjort men man borde nog ha åkt till Sverige för det blir dyrt det här. Jag har fått ihop alla julklappar men det är lite i sista minuten.
Vad önskar sig dina barn?
– Jag vet inte riktigt men min son gillar bilar. Därför har jag köpt leksaksbilar, ni vet sådana där som man trampar på och som ligger överallt på golvet och skräpar där hemma.

NIKLAS E.W. ERIKSSON

redaktion@nyan.ax