DELA

Johanna har ritat en moské

Arkitekten Johanna Wickström har länge varit fascinerad av den arabiska kulturen.
För två år sedan fick hon av en slump möjligheten att rita en moské som ska stå i Stockholmsförorten Rinkeby.
Johanna Wickström är 24 år ung, kvinna och icke-muslim. Allt detta talar emot att hon skulle få rita en moské, men det har hon gjort på uppdrag av Islamiska förbundet i Järva.
– Jag är glad att de gav mig det förtroendet, säger Johanna Wickström.
Johanna har en kanditat i arkitektur från Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Att hon fick moskéuppdraget beror, förutom på en uppenbar skicklighet och passion, på en rad lyckliga omständigheter.
För två år sedan var hon tillsammans med en arabisk kille som lärde henne några arabiska ord. Därefter har hon på egen hand lärt sig tala och skriva språket. När hon vandrade omkring i Stockholm en dag såg hon en skylt med arabisk text på en byggnad och gick därför in. Byggnaden visade sig vara en moské.
– Sedan den dagen har jag älskat moskéer och besökte dem till en början nästan varje kväll. Det är som meditation för mig att vara där vid bönerna, säger Johanna.

Tappade plånboken
För ett år sedan flyttade Johanna hem till Åland. Under ett tillfälligt besök i Stockholm tappade hon sin plånbok i moskén. Hon ringde till en av de vänner hon lärt känna där, Barni, för att fråga hur hon skulle slippa in.
Då visade det sig att Barni försökt få tag på Johanna angående ett mosképrojekt som hon satt i projektgruppen för. Men eftersom Johanna inte längre bodde i Sverige hade hon inte gått att nå.
– Hon visste att jag var arkitekt och tänkte att jag, som icke-muslim, kunde ha en annan upplevelse och bild av vad en moské är, säger Johanna.
En arkitekt var redan anlitad men projektgruppen bad Johanna att bidra med sina idéer och synvinklar. Efter att hon presenterat sina tankar fick hon även se den tomt som fanns på förslag i Rinkeby. Hon åkte tillbaka hem till Åland och började på eget bevåg rita en moské.
– Jag samlade på mig så mycket bilder av, och material om, moskéer som jag kunde, och försökte sedan skala av för att få fram vad som gör en moské till en moské.

”Född arab”
Hon är djupt insatt i hur en moské fungerar. Mer än en arkitekt som aldrig besökt en moské, och tack vare hennes utifrånperspektiv, kanske mer än en troende muslim.
Trots att hon själv inte är muslim har hon alltid trivts med den arabiska kulturen.
– Jag tror att jag är född arab, jag har alltid tyckt bättre om att sitta på golvet än på stolar, skrattar Johanna.
Hon presenterade den färdiga moskén för arbetsgruppen samtidigt som den andre arkitekten, och det slutade med att hon fick uppdraget. Nu är nästa steg att få tomträtt och det kan ta några år innan moskén byggs. Men när den väl byggs är Johannas vision att den ska byggas av miljövänligt material, att den ska ”värmas av solpaneler och mänsklig värme”.

Sympatisk miljö
Hon har tagit inspiration från den svenska naturen och lagt vikt vid ljuset.
– Jag har placerat fönstrena med solens upp- och nedgångar i tankarna, säger hon.
I de flesta moskéer har kvinnor och män skilda ingångar, tvagningsrum och böneplatser. I början kändes det lite konstigt för Johanna att integrera det i ritningarna, men efter resor i Jordanien har hennes förståelse för kulturskillnaderna blivit större.
Hon beskriver miljön i en moské som sympatisk.
– Att be fem gånger om dagen är nog bra. Att ta sig tid och känna ödmjukhet inför gud, ödet eller vad det än är man tror på. Att fundera på vart man är på väg och om man lever som man vill leva, säger Johanna.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax