DELA

JK kritiserar religiösa traditioner i skolan

Skolorna bör se över anordnandet av traditionella och religiösa fester. Det tycker biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen.
Bland de åländska skolorna har flera redan anammat just detta.
I Svenska medier har det länge pågått debatter om huruvida skolavslutningar och liknande ska hållas i kyrkan eller inte. Och nu har turen kommit till Finland och Åland.
Biträdande jutitiekansler Mikko Puumalainen gick i måndags morse ut med att han uppmanar Utbildningsstyrelsen att se över sina direktiv till skolorna gällande traditionella fester.
Han anser att de religiösa tillställningar som skolorna anordnar i sin nuvarande form är problematiska mot bakgrunden av den offentliga maktens skyldighet att främja opartiskhet, religionsfrihet och jämställdhet.


Åland ligger före
Bland de åländska skolorna har många redan valt att, bland annat, inte ha sina skolavslutningar eller julfester i kyrkan.
– Nej, där har vi förekommit jutitiekanslern och har våra fester i skolan, säger Marcus Koskinen-Hagman, rektor på Ålands lLyceum.
Kyrkby högstadieskola (KHS) håller sin skolavslutning i kyrkan, fast med ett eget program utan religiös koppling. Det är då rektor Gerts Friman som håller i det hela.
– Vi har inte så stora utrymmen att vi har möjlighet att hålla den i våra egna lokaler. Därför lånar vi kyrkan av församlingen. Det enda religiösa vi sjunger är ”Den blomstertid nu kommer”. Men den betraktar jag inte som en psalm, utan mer som en naturlig och bra avslutningssång, säger han.
Ålands yrkesgymnasium ordnar julkyrka med andakt och julsånger för dem som vill. Tidigare har det stått på schemat och varit obligatoriskt. De som inte var medlemmar i kyrkan var då kvar i skolan och gjorde annat. Men i år blir kyrkan, enligt rektor Inger Rosenberg-Mattsson, helt frivillig.
– Vi får väl se om det bara blir vi i personalen som sitter där sedan. Lycéet har tagit bort kyrkan för ett tag sedan och i och med den här nya organisationen med Ålands gymnasium valde vi också att se över våra rutiner och i stället göra så här.


Hur fungerar det i din skola?
Hur fungerar skolavslutningar, julfester och andra traditionella sammankomster i just din skola? Tycker du att det förekommer för många religösa inslag, eller tycker du att tillställningarna fungerar bra? Vi på Nya Åland vill gärna veta vad ni läsare tycker.
Hör av er på mailadressen redaktion@nyan.ax eller per telefon 528 442 och dela med er av era erfarenheter och synpunkter.

Josefin Grunér (praktikant)