DELA

Järsöbarn får gå på fritids i stan

Skolbarnen i Järsö och Nåtö ska nu inte bara gå i skola i Mariehamn. De ska även kunna gå i fritids i stadens regi.
– När flera använder samma utrymmen blir vi fler som delar på de löpande driftskostnaderna, säger bildningsnämndens orförande Christian Nordas.
Barnen som bor i Järsö och Nåtö har under många år gått i Ytternäs och Övernäs skolor, istället för att åka hela vägen till kommunens egna skolor. I fredags undertecknades ett avtal som förnyar den överenskommelsen. Samtidigt skrev man under på att barnen nu också ska få gå på fritids i Mariehamn. Avtalen gäller tillsvidare och har en uppsägningstid på tre år.
– Om stan eller vi vill säga upp avtalet så har vi tid på oss att hitta nya lösningar, säger Lemlands kommunstyrelses ordförande Danne Sundman.
– Vi har länge haft ett bra samarbete med Lemland. För ett antal år sedan utökade vi diskussionerna med Jomala kommun och ett motsvarande avtal skrevs under. Från Mariehamns sida ville vi ha samma upplägg med båda våra samarbetspartners, säger Christian Nordas.
Avtalet gäller från och med höstterminen och det handlar i dagsläget om ungefär sex, sju barn som ska gå på eftis i Mariehamn.
– Vi har utrymmesbrist i Lemland och Järsö och Nåtö växer. Och vi betalar för oss, vi ska inte snylta på stans skattebetalare. Det här skapar synergieffekter, det blir billigare när man gör saker gemensamt, säger Sundman.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén