DELA

Januari kallare än normalt

Medeltemperaturen i Jomala var i januari minus 3,7 grader. Det är 1,6 grader kallare än långtidsmedelvärdet men fortfarande långt i från extremt. Månadens kallaste dag var lördagen den 19 januari då det uppmättes minus 25 grader i Jomala. Varmast var det på nyårsdagen, plus 4,4 grader.
Januari 2013 blev också en torrare månad än normalt. I Jomala uppmättes en total nederbörd på 26,2 millimeter, medelvärdet är 53 millimeter.
På finska säger man att vintern kröker sin rygg då det blir dags att buga in våren. Det är dags att göra den bugningen för Ålands del, enligt köldstatistikens medelvärden infaller årets kallaste vecka oftast just nu hos oss. Från mitten av februari börjar medeltemperaturen klättra uppåt igen.
Ljuset är redan på väg tillbaka med stormsteg och energin i havets bottensegment påverkar för fullt isarna underifrån. Att vi står inför en förändring märks inte minst av att berguven hoar, sångsvanarna har anlänt och skatorna bygger bo.
Rent vädermässigt händer det inte så mycket de närmaste dagarna. Temperaturen i prognoserna fortsätter att huvudsakligen ligga ett par grader under nollstrecket, det är grått och det faller en del snö, åtminstone under veckoslutet och i början av nästa vecka. (tt-s)