DELA

Jägermeister till Bongos ära

Jägar Bongo heter det nyaste tillskottet i Tjudö vingårds produktion.
Med en ståtlig fjortontaggare i flaskan och en mjukare smak än förebilden Jägermeister, hoppas man givetvis att nyheten blir lika omtyckt som de andra spritsorterna i sortimentet.
Ett otvetydigt kännetecknen för dryckerna från Tjudö vingård är att de levereras i eleganta, handblåsta flaskor med något relevant föremål avbildat inuti flaskan. Nyheten Jägar Bongo är inget undantag. Den mörka, bärnstensgyllene flaskan med ett älghuvud inblåst i mitten på flaskan är framtagen vid ett litet glasblåseri i Budapest.
– Jag var nere i Ungern och råkade gå förbi ett litet familjeföretag om tre personer som blåser fram de mest häpnadsväckande flaskor, som till exempel en golfare som svingar sin klubba. De är oerhört skickliga, säger Ingmar Eriksson, som nu driver Tjudö vingård.
– Den ungerska familjefadern på 85 år hade aldrig sett en livlevande älg, men jag hade några fotografier med mig och med dem som förebild började han försöka ta fram en flaska med ett älghuvud inuti, fortsätter han.
De första försöken var inte så lyckade.
– Nja, de första älgarna såg nog mer ut som kohuvuden, men jag var där en vecka och till slut var vi båda nöjda med resultatet.
Att man inte använder lokala glasblåsare beror på att det inte finns någon som klarar av att blåsa fram sådana flaskor som man önskar.
– Jag var in och visade Ålvadosflaskan med ett äpple i för glasblåsarna på Jussis, men de bara skakade på huvudet. Det är oerhört svårt att trolla fram en sådan här flaska.


Ivrig jägare
Namnet Jägar Bongo var inte givet.
– Det var Bongo som i tiderna tog fram drycken, men han hann aldrig lansera den på flaska innan han dog. Han kallade den Jägarmagnus efter sin far, som hade dött strax innan, men jag tyckte att Bongo själv förtjänade att få en produkt uppkallad efter sig.
Tjudö vingårds grundare Bongo Eriksson var själv en ivrig jägare.
– Ja, han tyckte mycket om att jaga och var en duktig jägare. Vi jagade ofta tillsammans. Eller, jag tittade på och lät honom sköta skjutandet.
– När han var utbyteselev i USA fick han vara med på en jakt och lyckades fälla den där hjorten, säger Ingmar Eriksson och pekar på ett ståtligt hjorthuvud som tronar ovanför dörren till toaletten inne i restaurangen.
– Hur han fick hem den hel därifrån begriper jag inte, han måste ha suttit med den i famnen på flyget, tillägger han med ett skratt.


Beställningar
Trots att produkten är så ny, finns det redan stor efterfrågan på Jägar Bongo.
– Vi har en massa beställningar från färjorna, men också från flera jaktlag på fastlandet.
Men i slutet på sommaren fick man lite problem med att få flaskorna att räcka till, för då var det paus i produktionen på fabriken nere i Budapest eftersom de tre glasblåsarna tog semester.
– Ja, men nu är de i gång igen, vi fick just hem en laddning flaskor.
Eftersom Jägar Bongo är billigare men lika snygg och god som storsäljaren och klassikern Ålvadosen, tror man att den har goda chanser att bli en lika stor succé, tillsammans med Kobba Libre, rommen man från och med i somras också saluför på andra håll än på Kobba Klintar, som tidigare.
– Själv är jag ju lite jävig, men de grupper vi haft här har tyckt mycket om Jägar Bongon. Den är inte lika söt som vanlig Jägermeister och så innehåller den inte lakrits, vilket gör den lite mjukare i smaken.
Nyans utsända får en liten provsmutt, och upptäcker till sin förvåning att smaken faktiskt inte alls är så dum. Och det är rätt mycket sagt av en som hellre använder Jägermeister som rengöringsmedel än dryck.


Till Tallinn i vinter
Det har nu gått ett och ett halvt år sedan Ingmar Eriksson tog över gården av den framlidne brorsonens unga arvingar.
– Det går åt rätt håll hela tiden. Antalet grupper är mångfalt högre i år än i fjol till exempel, vi har haft full rulle hela sommaren och har grupper inbokade varje dag ännu några veckor framöver.
– Nu har esterna också börjat hitta hit och är vid sidan av svenskarna och finländarna den enskilt största gruppen besökare.
I vinter kommer han att åka till Tallinn med alla sina flaskor för att presentera företaget ordentligt.
– Våra produkter säljs tills vidare inte på Siljas, det vill säga Tallinks båtar, och eftersom det verkar finnas intresse för oss bland esterna, tyckte vi det skulle vara en bra idé.


Kvinnokropp
Verksamheten på vingården håller sakta men säkert på att utvecklas och i våras planterade man 4.250 nya äppelträd.
– Vi borde kunna skörda redan nästa höst, inte full skörd men omkring fem kilo per träd i alla fall. Äppelplantorna har utvecklats enormt, förr fick man vänta fyra, fem år på första skörden.
Äppelträden, som kallas spindelträd, har man hämtat från Belgien.
– När de blir vuxna får de form som en kvinnokropp – de får både höfter, midja, bröst och huvud. Väldigt elegant! säger han med ett litet leende.
Men de kurviga trädformerna är inte för att ge äppelträdgården kvinnlig fägring.
– Det gör att solens strålar kommer åt bättre och då blir skörden också jämnare.

LINA ANTMAN

lina.antman@nyan.ax