DELA

Italiensk mat i ny krog

Den första maj i vår öppnar Umbra – Indigokrögarnas nya italienska bar, café och restaurang i Mariehamn.
Konceptet blir enkla men vällagade rätter gjorda på goda råvaror och serverade i en in i minsta lilla detalj formgiven miljö.
Krögarna Stig Grönlund och Björn Ekstrand utökar nu antalet restauranger till tre. Paret, som driver Indigo och Jan Karlsgårdens värdshus, öppnar i maj en italiensk restaurang, Umbra, i nedre våningen i huset på Norra Esplanadgatan 2.
Eller, rättare sagt, Umbra blir en restaurang men också ett café med bar och med försäljning av diverse italienska delikatesser. En uteservering blir det också och möjlighet att hyra cafésidan för mindre slutna tillfällen.
– Vi kommer att satsa på enkla, vällagade italienska rätter men det blir absolut inte någon pizzeria, säger krögarduon.

Goda råvaror
Den italienska regissören Carlo Barsotti, som i våras besökte Åland för att prata om slow food-filosofin, har varit en inspirationsskälla till Umbra.
– Maten kommer att göras enligt hans filosofi det vill säga på lokalproducerade, goda råvaror, säger Stig.
Grönlund och Ekstrand samarbetar med reklambyrån April som har fått i uppdrag att formge allt från färgskala, logotyp och menyer till personalkläder och inredning.
Namnet Umbra, som är en varmt bärnstensgul färg, är framtaget dels för att koppla till det kulinariska och soliga italienska landskapet Umbrien men naturligtvis också till restaurang Indigo.

Öppna lokaler
Grönlund och Ekstrand hyr lokalerna på Norra Esplanadgatan 2 av Odd Fellow-föreningarnas stiftelse Securitas. Byggnaden, som kanske är mer känd som före detta Zygos, ritades 1920 av arkitekten Torsten Montell. Restaurangverksamhet är ingenting nytt under det taket. Kronan, Gillet och Bistro Erica har bland annat funnits just där Umbra slår upp dörrarna den första maj.
Men interiören förändras ordentligt. Lokalerna i restaurangdelen görs så öppna som möjligt med valv i samma stil som byggnadens fönster. Mellan 60 och 80 gäster beräknas få plats.

Homogen grupp
I somras drabbades krögare i Mariehamn av en akut personalbrist som till och med tvingade några att stänga dagtid under högsäsong. Grönlund och Ekstrand får frågan hur de tänker gardera sig mot en ny säsong med brist på folk.
– Vi satsar på att skapa trevliga arbetsförhållanden och på att göra personalen till en homogen grupp som utvecklas tillsammans, säger Stig Grönlund.
– Vi har dessutom lättare att få personal eftersom vi kan erbjuda jobb året om och inte bara under sommaren.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS