DELA

Italiensk glass på italienskt vis

En smak av Italien kan man få i den nya glassbaren som öppnade i Mariehamn i helgen. Egentillverkad glass, antipasto och kaffe på italienskt vis finns på menyn hos Gelateria Gattopardo.
Italiensk glass, olika smörgåsar, bruschetta, våfflor och olika italienska smårätter, även kallade antipasto, kan man avnjuta hos Gelateria Gattopardo som öppnade i lördags vid Gamla Godbyvägen. Glassen tillverkas på plats och under sommaren blev många ålänningar bekanta med den vid Lilla Holmen.
Bakom glassbaren står bröderna Rosario och Maurizio Brancato. Idén om en glassbar föddes efter att Rosario Brancato bott på Åland några år.
– Jag kände att något fattades och tog kontakt med Aldo som hade glassbar i Tyskland.
Aldo, det är Aldo D´Urso som drev glassbar i Tyskland, men tiderna blev sämre i landet och han kände att idén med en glassbar på Åland var lockande. Med sig fick han glasstillverkaren Giuseppe Scopelliti. Maurizio äger företaget, Aldo är ansvarig för försäljningen och Giuseppe tillverkar glassen.
– Jag är bara med och hjälper till, säger Rosario, som själv har en byggfirma.

30 års erfarenhet
Aldo har 30 års erfarenhet av glassförsäljning, men man satsar inte bara på glass. Det finns ett varierande utbud av smakupplevelser. Det är salt och sött och många olika varianter av kaffe.
– Vi har espresso, latte macchiati, cappucino med skum som den ska vara, säger Aldo. Det italienska kaffet ska vara med mjölk medan det internationella är med grädde.
Tycker ålänningarna om er glass?
– Ja, säger Rosario. Vi är mycket nöjda med försäljningen.
När Nyan besöker glassbaren är golvet nybonat och möblerna bärs in. Rosario säger att det tog längre tid än vad han trodde att bli färdig.
– Vi hade problem med kylar och frysar och andra oförutsedda problem.
Sedan är det dags att låta dem fortsätta med iordningställandet.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax