DELA

Island in the Sun-band hyllas i England

Island In The Sun-bokade popbandet Cats On Fire har gjort årets europeiska album.
Det skriver Neil Kulkarni i den engelska dagstidningen The Guardian.
”All blackshirts to me” är Cats On Fires fjärde album om man räknar med samlingen ”Dealing in antiques”. Bandet som bildades i Vasa 2001 har jämförts med indieband som The Smiths, delvis på grund av sångaren Mattias Björkas eleganta texter.
Neil Kulkarni som har sett bandet på puben Bull And Gate i London uppmanar läsaren att glömma indiestereotyper – för Cats On Fire är helt enkelt ”great”.
Och publiken är där för att Cats On Fire är det snyggaste bandet på jorden, för att albumet ”Our temperance movement” som släpptes 2009 var perfekt och för att ”All blackshirts to me” på något oförklarligt sätt är ännu bättre.
En sådan effekt har inget indieband haft sedan Pulp. Möjligen är det bara Cats On Fires blyghet som hindrar dem från att bli stjärnor, funderar Kulkarni.
– I stora städer iakttar vi alla andra band med fyra eller fem medlemmar med bra frisyrer och vi kan inte släppa den värsta tanken – att vartenda ett av de här tiotusen banden hade en idé som är lika relevant som vår, säger Mattias Björkas.
Cats On Fire spelar på Island in the Sun i Jurmo den 14 juli.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax