DELA

Internationell protest mot champagneauktion

Att sälja vrakchampagnen ger konsekvenser för hela världen. Det skriver en kommitté till Ålands landskapsregering och vädjar till till att man stoppar försäljningen.
Den internationella kommittén för maritimt kulturarv, ICUCH, har lämnat en skrivelse till Ålands landskapsregering där man uttrycker sin oro över att regeringen planerar att sälja bort den så kallade vrakchampagnen.
Kommittén ligger under det internationella rådet för byggnadsminnesmärken och naturskyddsområden, ICOMOS, vars intressen är att bevara kulturarv.
– Förslaget att sälja har konsekvenser inte bara för Åland och Östersjöregionen, utan för världen i stort, skriver kommittén med ordförande Dr. Thijs J. Maarleveld som undertecknare.

Borde ha moral
ICUCH menar att man förvirrar allmänheten om vad som är lagligt och inte när man kompromissar i skyddet av det maritima kulturarvet. Försäljning kan börja ses som en naturlig lösning i alla arkeologiska fynd.
– Särskilt när en statlig myndighet, som borde agera med hög moral och etik, stöder en sådan handling, skriver man.
Kommittén konstaterar vidare att det inte är möjligt att påstå att materialet, champagnen, är något annat än ett maritimt kulturarv. Vid en försäljning bryter man mot sina egna lagar och kan räkna med att en sådan anmälan når rätten.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström