DELA

Ingmar närmar sig sin 50:e julkyrka

– Åländska kyrkor är i en klass för sig, de har en mycket rik historia, säger Ingmar Härtull som samlat på julottor i olika kyrkor i snart femtio år.
I år besökte han julottan i Lemlands kyrka.
Ingmar Härtull är pensionerad lärare och frilansande reseledare från Österbotten och numera bosatt på Åland. Sedan 1961 har Ingmar gått i julottan i olika kyrkor varje julafton.
– Folk är nog tokiga som samlar på det ena och det andra, men min samling tar nog priset, säger Ingmar och skrattar.
I år var det dags för Lemlands kyrka och julotta nummer 49.
– Alla gravstenar var upplysta när jag anlände vid halv sju. Det var en ganska varm och speciellt vacker julaftonsmorgon den här gången. Stämningen var riktigt fin. Åländska kyrkor är i en klass för sig, de har en mycket rik historia.

Brändö som favorit
Ingmar konstaterar att det är allt färre människor som går i julottan nu för tiden.
– Den gamla traditionen håller på att glömmas bort. Det har väl att göra med att det är så mycket andra aktiviteter kring julen idag som inte fanns förr.
Har du någon favorit av alla kyrkor?
– Julottan i Brändö kyrka var riktigt fin. Det var härligt att sitta i båten på väg dit med månen som lyste och vattnet som var alldeles lugnt. Det var riktigt mäktigt.
Nästa julafton blir Ingmars femtionde och sista julotta i samlingen.
– Femtio julottor är så speciellt så det känns passligt att sluta då. Sannolikt blir det en kyrka på Åland, helst i skärgården.

AXEL KRONHOLM