DELA

Inget slit och släng hemma hos Kasse

I nästan 20 år var Klas-Erik ”Kasse” Sandberg mannen som ålänningarna kunde gå till för att fixa knappen som fastnat i fjärrkontrollen, videon som slutat fungera, stereon som slutat spela eller brödrosten som bara brände.
Numera är ”Kasse på Ekoteket” pensionär men intresset för att fixa håller i sig. Hemma hos honom brummar alla vitvaror på i original, ännu efter tre decennier.
Våren 1981 byggde Kasse Sandberg sitt hus på Gösvägen i Mariehamn tillsammans med frun Ulla-Stina. I november samma år flyttade de in och än idag ser köket ut så som det gjorde när de flyttade in för 33 år sedan.
Det har tapetserats om en gång men spis, ugn, kyl och frys, diskmaskin och bastuspis är original från när huset byggdes.
– Tvättmaskinen är den enda av vitvarorna som vi har bytt ut, förklarar Kasse.
Hur är det möjligt?
– Det är helt otroligt. Jag förstår det inte själv.


Termostaten utbytt
Kylskåpets termostat gick sönder -97 och var behövde bytas ut. Den kostade då 18 mark.
– 2008 bytte jag termostaten i frysen och då kostade samma termostat i samma butik 22 euro, berättar Kasse.
Innan han gick i pension var ”Kasse på Ekoteket” den man gick till med sin gamla TV-apparat eller radio när de givit upp.
– I dag ska allting bara köpas nytt, konstaterar han och tycker att det är sorgligt att se alla elektriska apparater som slängs eftersom delarna är dyrare än att köpa nytt.
Han är själv förvånad över att deras vitvaror har hållit så länge.
Läs mer i papperstidningen!

Ida Jansson