DELA

Inget (S)-samarbete med borgerliga partier

Ålands socialdemokraters styrelse föreslår att partiet stöder de finländska socialdemokraterna i EU-parlamentsvalet nästa år.
Bra, säger Centerns ordförande Harry Jansson om socialdemokraternas besked.
Förhandlingarna mellan de åländska och de finländska socialdemokraterna har gett resultat redan ett halvår före parlamentsvalet.
De finländska socialdemokraterna ska efter valet tillsätta en medarbetare med uppdrag att bevaka åländska intressen i EU-parlamentet.
Den åländska partistyrelsens förslag är att de åländska socialdemokraterna inte ställer upp någon egen kandidat i valet. Det blir inte heller något valsamarbete med de borgerliga partierna på Åland. I stället ska partiet stöda partikamrater på fastlandet.
– Det viktigaste för oss är att att trygga att Åland har tillräckligt med kontakter till parlamentet oberoende av valets utgång, säger partiledaren Camilla Gunell.
Centern, Liberalerna och Moderaterna vill samla andra partier till valsamarbete kring en åländsk kandidat på Svenska folkpartiets lista. Den kandidaten skulle vara talman Britt Lundberg (C).
Nu har Socialdemokraternas styrelse gått in för att inte ställa upp en egen kandidat i EU-valet och det beskedet räcker för Harry Jansson.
– Det är så bra alternativ som vi kan begära. Som ålänning är jag glad att de åländska socialdemokraterna får en medarbetare i sossekabinettet i Bryssel.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom