DELA

Inget fusk på Saltviks returdepå – trots allt

Enligt ett anonymt tips har en anställd vid Saltviks returdepå under en längre period sålt saker som lämnats in för återvinning för egen vinning.
Men enligt den anställde ligger det ingen sanning i anklagelsen, och det som lämnats in är fritt att ta enligt kommunens byggnads- och miljöinspektör.

Enligt en tipsare som tagit kontakt med Nyan har en anställd vid Saltviks returdepå under många år tagit saker därifrån och sålt dem för sin egen vinning.
Tipsaren säger att hon länge varit medveten om att mannen tagit saker, men att den sista droppen var att hon fick se saker hon lämnat in för återvinning till salu på mannens privata loppis.
Den anställda i fråga, som också önskar vara anonym, hävdar att anklagelserna som riktats emot honom inte är sanna.
– Vi har förvisso en loppis hemma hos oss, men jag säljer aldrig saker som någon lämnat in till depån. Om någon har sett föremål här som de trott att varit deras har det nog bara varit likadana. Saker tillverkas ju inte bara i ett exemplar. Men jag vet att det händer att folk tar saker därifrån och sedan säljer dem.

Tillåtet att ta och återanvända
Enligt Saltviks byggnads- och miljöinspektör Erika Gottberg är det tillåtet för de anställda att ta inlämnade föremål.
– Ja, och för allmänheten. Vi tillåter folk att ta saker i återanvändningssyfte. Om någon anser att till exempel en cykel utan kedja inte är värd att spara och någon annan anser att de kan reparera den så får de ta den. Vi har en avdelning där vi ställer saker som kan återanvändas så att folk får ta dem. Det är bättre att saker används på nytt än att de blir bortslängda.

Läs mer i dagens tidning.

Felix Quarnström

felix.quarnstrom@nyan.ax