DELA

Inget besvär mot ”radardomen”

Landskapsåklagare Jens-Erik Budd lämnar inte in besvär mot tingsrättens fortkörningsdom mot krögaren Michael Björklund.
Det betyder att hela landets poliskår får lov att börja dra av säkerhetsmarginalen från den fart som radarn mäter upp.
I går var sista dagen som åklagaren kunde lämna in besvär till Åbo hovrätt mot fortkörningsdomen i tingsrätten den 30 augusti. Michael Björklund åtalades för grovt äventyrande av trafiksäkerheten efter att polisradarn hade mätt upp 61 km i timmen på 30-sträcka på Strandpromenaden i Mariehamn.
Rätten konstaterade att felmarginalen inte var avdragen och att farten kunde ha varit allt mellan 59 och 63 km i timmen, och valde därför att döma Björklund enbart för äventyrande av trafiksäkerheten – något som har betydelse dels för antalet dagsböter, dels för körförbud.


Kan avvika
Så här förklarar Jens-Erik Budd orsaken till att han låter domen vinna laga kraft utan vidare prövning, trots att den har återverkningar inom alla polisdistrikt i landet:
– För att jag ska kunna gå vidare krävs det att någon säger att vittnet från Statens tekniska forskningscentral har fel och att säkerhetsmarginalen redan är beaktad när radarn anger hastigheten. Det har ingen gjort. Tvärtom har jag fått ett officiellt utlåtande från forskningscentralen om att radarhastigheten kan avvika från verkligheten med plus minus en halv kilometer i laboratorieförhållanden och plus 1,5 km till minus 2,8 km i motorvägsförhållanden. Om forskningscentralen har rätt så har felmarginalen inte beaktats när radarn mäter farten.
Han pratade med flera företrädare för polisen i riket i går och informerade också biträdande riksåklagare Mika Illman om vad som framkommit.


Fel i hela kåren?
Har hela landets poliskår alltså gjort fel när man inte hittills dragit bort felmarginalen vid radarmätningar? Så här säger Mika Illman:
– Själv hör jag för första gången att Statens tekniska forskningscentral anser att en viss säkerhetsmarginal ska tillämpas. Om dom säger så så är det högst antagligen just så det är.
Det är, säger han, viktigt att alla polisdistrikt gör likadant när hastigheten mäts.
– Jag ska diskutera med riksåklagare Matti Kuusimäki hur vi ska göra. I första hand bör ju högsta polisledningen vid inrikesministeriet fundera på vad man ska vidta för åtgärder.
Han har beställt domen av åklagaren på Åland för att kunna sätta sig in i ärendet.


”Nytt för alla”
Vikarierande polismästare Camilla Hägglund sa så här i går:
– Det här är lika nytt för oss som för alla andra. Vi måste antagligen ta kontakt med inrikesministeriet.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax