DELA

Ingen ville ha Valves pengar

I gårdagens Hufvudstadsbladet finns en intervju med den åländska lagtingsledamoten Wille Valve. Valve, som tidigare var EU-parlamentariker Carl Haglunds specialmedarbetare, berättar att inget finländskt försäkringsbolag vill ta emot pengar av EU-anställda.
När Wille Valve flyttade hem till Åland ville han placera den pension som han hunnit tjäna ihop utomlands i en finländsk försäkring i väntan på pensionen. Men varken banker eller försäkringsbolag gick honom till mötes.
Enligt Hbl gick den förklaring Valve fick ut på att det finns ”juridiska oklarheter”. Det handlar om att pensionspengarna från EU:s instititutioner inte har kunnat anpassas till det finländska systemet.
Hbl:s Annakaisa Suni har även intervjuat Carin Lindqvist-Virtanen på social- och hälsovårdsministeriet. Hon berättar att lagstiftningen ändras i höst och att de juridiska problemen därmed borde försvinna. Hon tror dock inte att försäkringsbolagen är villiga att erbjuda tjänsten då problemet berör få personer och därmed inte är någon attraktiv marknadsnisch.
Wille Valve valde slutligen att placera sina pensionspengar i ett österrikiskt försäkringsbolag. (ak)