DELA

Ingen värme men regnskurar i sikte

Det verkar som om 2012 kommer att gå till historien som det år som vädret fick fnatt. Vi har haft extremvärme då vi inte skulle ha det och direkt efteråt, då vi vant oss med bara armar och ben, straffats med kyla. Meteorologernas prognoser säger att vi får vänta ett tag ännu med att plantera ut basilika, tomatplantor och känsliga sommarblommor.

Ingenting har varit lagom och temperaturkurvan har definitivt inte varit jämnt stigande.

Den här veckan har kvicksilvret inte orkat speciellt högt upp och nattetid har det till och med varit nere och snusat under nollstrecket. Någon större förändring i temperaturerna tycks vi inte ha att vänta men däremot skall torra Åland äntligen få regn.
De närmaste dagarna förutspås bli våta med flera millimeter nederbörd. Sveriges meteorologer tror på regn också under såväl onsdag, torsdag som fredag nästa vecka.
– Lågtrycket drar bort efter veckoslutet men veckan blir ostadig med varierande molnighet och någon skur då och då, säger även jourhavande meteorologen Cecilia Karlsson på Finlands meteorologiska institut.
– Det blir aningen svalare än normalt för årstiden men som det ser ut just nu kan det eventuellt bli varmare mot slutet av veckan.
I och med lågtrycket som är på väg minskar också risken för frost nattetid.

Titte Törnroth-Sarkkinen