DELA

Ingen defekt fyrverkeripjäs på Åland

Fyrverkeriet Bandit är defekt och kan börja skjuta direkt, utan fördröjning, rapporterade flera svenska medier i dag.
Två pjäser av märket Swea Fireworks Bandit har sålts på Åland, hos Klintens plåt, men dessa ska inte vara defekta, berättar Klinten plåts vd Eva Karlström efter att ha kontrollerat med tillverkaren.

Svea Fireworks har nu varit i kontakt med Klintens plåt och man har konstaterat att den leverans som gick till Åland inte innehöll den defekta produkten.

Vi har jämfört koderna och tittat på produkterna och kommit fram till att våra produkter inte är defekta. Men naturligtvis ska ingen chansa, utan vi drar in produkten ändå, berättar Eva Karlström.

Klintens plåt har sålt två av pjäserna av märket Bandit, uppger Karlström.

Info via tidning
Klintens plåt fick information om den farliga pjäsen via svenska tidningen Dagens Industri. Vad Karlström tidigare har erfarit är Klintens plåt de enda som säljer Svea fireworks produkter på Åland. Fyrverkeripjäsen Bandit kostade 79 euro på Åland.
– Just den här var väldigt svårsåld och det var ju tur, konstaterar Karlström.
Att Svea fireworks Bandit troligtvis inte nått flera kunder bekräftas då Nyan ringer runt till Elvaruhuset, Firma Erik Mattsson, Colorama färghuset och JoHo pyro. Ingen av dem säljer Bandit.
– Vi säljer den inte och våra importörer har den inte i sitt sortiment. Våra pjäser testas två gånger innan de når oss, första gången i Kina och andra gången i Göteborg. Så om det skulle vara något fel i de fyrverkeripjäser så upptäcks det i ett tidigt skede, säger Johan Holländer vid JoHo Pyro.


Varnar själva
Såhär skriver importören Svea Fireworks på sin hemsida, där man även varnar för produkten:
”Artikel 381 Bandit är indragen på grund av att vissa har ett konstruktionsfel. Av säkerhetsskäl återkallar vi denna artikel.”

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax