DELA

Inga pengar nu för ny brandstation i Saltvik

Saltviks kommunstyrelse beviljar inte pengar för att bygga en ny brandstation i Kroklund, inte heller för att bygga ut brandstationen i Nääs.
– Det är bra att kommunfullmäktige funderar på om det är ekonomiskt möjligt i dessa tider, säger centerns Runar Karlsson.
Västra Saltviks FBK har det trångt i brandstationen i Nääs och det har pratats om en ny brandstation i Kroklund. Men om det blir ny station eller utbyggnad av den gamla måste utredas vidare innan beslut kan tas.
– Totalt rör det sig om cirka en miljon för en ny station med brandbil, tanken är att cirka hälften av det ska vara bidrag från brandskyddsfonden men bara för att man får bidrag betyder det inte att nybygge är självklart, säger Karlsson.
En av orsakerna att ärendet tog sig så långt var enligt Karlsson ett missförstånd.
– Kommunstyrelsen trodde att kostnaderna totalt skulle uppgå till 340.000 euro och att hälften av det skulle vara bidrag från brandskyddsfonden. Det visade sig sedan att summan 340.000 var kommunens del av projektet och att totalkostnaden egentligen var 660.000 euro.
Kommunfullmäktige beviljade i måndags 30.000 euro för projektering men det får vänta på sig.
– De pengarna blir nog liggande tills vi har utrett om det blir en ny station eller utbyggnad av den i Nääs och det klarar vi nog av utan att det kostar någonting. Det räcker med att ha möte med grannkommunerna och brandcheferna för att reda ut den saken, säger Karlsson.
Läs mer i papperstidningen!

Johan Orre