DELA

Influensan är här

Influensan har slagit till på Åland, men det är inte onormalt många som har hört av sig till hälsocentralen än så länge.
Det säger Birgitta Hermans som är klinikchef på Ålands hälsocentral.
– Vi tror definitivt att den är här, säger Birgitta Hermans men påpekar samtidigt att det inte handlar om ovanligt många eller svåra fall av influensa.
Enligt Birgitta Hermans är det inte bara influensan som går, utan även luftvägsinfektioner och att det mest effektiva sättet att motverka smitta är god handhygien. Det är också viktigt att hålla sig hemma när man är sjuk och inte riskera att smitta andra genom att till exempel gå till jobbet för tidigt.
Om man ändå blir sjuk ska man vila, dricka mycket och hålla sig varm samt ta febernedsättande medel. Om febern går ned, men sedan kommer tillbaka ska man kontakta läkare. Om man har sjuka spädbarn kan man ringa till hälsocentralen för rådgivning. Man kan också fortfarande vaccinera sig gratis mot influensan på hälsocentralen om man tillhör riskgruppen.
Åldringar och spädbarn är mest sårbara när de smittas och drabbas också i större utsträckning av följdsjukdomar än andra. De rekommenderas vaccin av ÅHS och institutet för hälsa och välfärd (THL) har fortsatt ge klartecken för vidare vaccinationer.
Vaccinet ger fullt skydd först efter två veckor.
Läs mer i papperstidningen!

Carin Karlsson