DELA

IFK testar svensk målspruta

FOTBOLL. IFK Mariehamn testar den 28-årige anfallaren Daniel Johansson under denna vecka. En spelare som under årens lopp öst in mål för Friska Viljor såväl i norrtvåan och Superettan. 59 mål blev det på tre raka säsonger i klubben. Och Johansson verkar vara den typ av spelare som IFK letar efter.
– Jag är en ganska snabb och teknisk djupledslöpande forward, säger Johansson till Nya Åland.
IFK Mariehamn har bjudit in Daniel Johansson till Åland för att visa upp sig. Den 28-årige medelpadaren har varit en riktig målspruta för Friska Viljor. År 2003 tog laget steget upp till Superettan. Och Johansson hade stor del i avancemanget. Det blev hela 28 mål på 20 seriematcher samt tre mål i kvalet mot Väsby.
– Det var ett fantastiskt år både för mig och laget, säger Johansson till Nyan då han precis ska stiga på färjan till Mariehamn.
Trots erbjudande från bland annat GIF Sundsvall stannade Johansson i Friska Viljor. Laget slutade dock sist i Superettan och åkte alltså ur direkt. Johanssons målproduktion var det dock inget fel på. 14 fullträffar blev det i Superettan.

Topplag intresserade
Många klubbar var ute efter Johansson efter säsongen i Superettan. Malmö FF, norska Lilleström och IFK Göteborg visade alla intresse för den målfarlige anfallaren. Johansson valde slutligen att skriva på för de blåvita änglarna från Göteborg.
– Med facit i hand kanske jag borde valt ett lite mindre konkurrenskraftigt lag, säger Johansson.
Anfallskonkurrensen i IFK Göteborg var minst sagt stenhård. Här fanns bland annat skyttekungen Peter Ijeh.
– Och strax efter att jag skrev på blev Stefan Selakovic klar, förklarar Johansson som aldrig fick debutera i Allsvenskan.

Bröt med IFK
Daniel blev hastigt utlånad till Västra Frölunda där det blev ett mål på åtta matcher. Johansson bröt sedan med klubben. Under det gångna året har han hållit igång som spelade tränare i division IV-laget Moälven. Formen tror han ändå inte det är något fel på.
– Det är nog inget problem, den är på topp ändå. Jag har inte kommit in i division IV-tempot.
Johansson, som kommer från Sundsvall, känner till IFK-backen Erik Sandvärn från hans tid i ”Giffarna”.
Daniel beskriver sig själv som en ganska snabb och teknisk djupledsforward. Daniel hade kontrakt med Göteborg till och med december 2006.
– Men jag valde att bryta det, förklarar han.

Familjefar
Det fanns planer på att dra flyttlasset till Norge men det blev i stället ett lugnt år i Örnsköldsvik som familjefar. Daniel har en dotter på sex år och en son som är två år gammal. Och det är just familjesituationen som kan sätta stopp för en eventuell övergång till IFK.
– Det är det som talar emot. Men allt går att lösa. Nu får vi se vad som händer, säger han.
Johansson är 181 cm lång och väger 71 kg och har helt klart näsa för mål. 59 mål totalt blev det på tre raka säsonger i Friska Viljor innan flytten till IFK Göteborg.