DELA

I morgon kommer nya Nyan

En ny förstasida, mera utrymme för nyheter – och en riktigt rejäl tv-tidning.
Nya Åland förnyar sig ordentligt i morgon. Nu kan layoutansvarige Sebastian ”Basti” Boman och chefredaktören Nina Fellman avslöja vad som väntar.
Den första, största och synligaste förändringen i tidningen är förstasidan.
– Jag tror att man hoppar till när man ser den första gången. Men på ett positivt sätt, säger Basti.
Texterna på förstasidan bli kortare. Då blir det plats för flera nyheter, och det ger nya möjligheter för ombrytarna som pusslar ihop tidningssidorna att vara kreativa med bilder och rubriker. En spännande förstasida som lockar läsaren in i tidningen – det har varit Bastis mål.
Och Nina Fellman är glad för att den röda färgen gör comeback på tidningens logo på första sidan.
– Den är varm, den syns och den säger mer om Nyans själ än den svarta logo som vi haft de senaste åren.
När man öppnar tidningen ser man att det hänt något också på insidan. Nyheterna får större utrymme, fyra i stället för som nu tre sidor.
Fram tills nu har vi haft miljösidan, matrutan eller husdjurssidan på sida 2. Nu flyttas de avdelningarna inåt i tidningen och i stället blir det nyheter på de två första uppslagen.
Miljön, matrutan och husdjurssidan flyttas till sidan 6. Sedan kommer avdelningarna i den ordning läsarna är vana med – familjen, kulturen, reportage, sport, insändare och ledare.
Om de sidorna ser litet annorlunda ut beror det på att typsnittet – textstilen – i artiklarna har moderniserats litet. Men texten blir inte mindre.
– Vi har testat den nya texten på olika människor i olika åldrar. Ingen av dem har sagt att texten inte går att läsa, säger Nina.
Läs mer i papperstidningen.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax