DELA

I kväll kanske Kerstin syns i tv

I över femton år har åländskan Kerstin Nordenström jobbat ideellt för Folkhälsan. Nu belönas hon med en inbjudan till självständighetsbalen på slottet.
– Nu börjar det pirra lite, säger hon inför den stora dagen.
Bland årets 1800 inbjudna balgäster finns många som jobbat med frivilligarbete. Det är president Sauli Niinistös val. Han vill lyfta fram vilken viktigt roll de spelar för det finländska välfärdssamhället ska fungera.
En av dem är åländska Kerstin Nordenström som tar med sig maken Ulf Sviberg.
– Jag tycker om att titta på balen. Jag brukar skoja med mina kompisar att jag ska gå på bal när jag sätter mig framför tv:n. Nu får jag vara med själv, det är roligt.
Varför hon blivit bjuden är hon inte säker på men hon tror att det är Bertil Nordin, Folkhälsans verksamhetsledare på Åland, som haft med ett finger i spelet.
– Först trodde jag att det var ett skämt, säger Nordenström.
Nordenström har varit frivillig styrelseordförande och frivilligarbetare inom Folkhälsan på Åland och i lokalföreningen på Lemland sedan 1999. I perioder tar det oavlönade jobbet tiotals timmar i veckan säger hon.
Anledningen till att hon engagerade sig i föreningslivet var att hon ville träffa människor då hon flyttade från Sverige 1993.
– Jag tycker det är roligt att hålla på med det för jag får så mycket feedback av de som deltar.
Då hon inte jobbar med att arrangera simskola, lotterier, majblomsförsäljning, tjej- och kill grupper, väljer luciakandidater eller enagerar sig någon annan av Folkhälsans aktiviteter jobbar Nordenström på heltid som avdelningsekreterare på laboratoriet på Ålands centralsjukhus.
Presidentens självständighetsmottagning sänds på Yle 1 från kl 18.15 och på Yle fem från 18.50.

Annica Lindström