DELA

I dag öppnas det åländska 3g-nätet

Mobilt bredband och videosamtal – nu är det möjligt också på Åland. I alla fall för dem som har råd att betala.
Nya Åland har testat tekniken.
Trådarnas, sladdarnas och kablarnas tid är förbi. Trådlösheten tar över. I dag tar Åland ett stort steg närmare denna trådlöshet när 3g-nätet öppnas för allmänheten. 3g gör det möjligt att surfa trådlöst med bredbandshastighet på mobiltelefoner och bärbara datorer. Samtidigt blir det möjligt att ringa videosamtal.
– Det här skapar otrolig flexibilitet och frihet för alla som vill kunna distansarbeta, säger en entusiastisk Stig Selander, vd för Mariehamns telefon.


Som bredband
3g, eller tredje generationens mobilnät, är i sig ingenting nytt. I Sverige slog tekniken igenom redan för tre år sedan. Men det nät som nu lanseras på Åland – turbo 3g – är betydligt snabbare än det som finns i Sverige. På det åländska nätet kan man komma upp i hastigheter på 3,6 megabit per sekund, vilket är nästan tio gånger snabbare än standard-3g.
Det snabbaste nätet – turbo 3g – är till en början endast tillgängligt i Mariehamn, Jomala och Godby. I slutet av sommaren ska man också i Eckerö, Geta och Vårdö samt på Föglö och Kökar kunna komma åt nätet.
På resten av Åland får man nöja sig med att mobilsurfa via det gamla gsm-nätet. Hastigheten är då betydligt lägre, 200 kilobit per sekund.


Vadå megabit?
Många siffror, många nya termer. Vad innebär det i praktiken?
Med turbo 3g kan du på din mobil eller bärbara dator surfa nästan lika snabbt som med normalt bredband. Du kan obehindrat läsa e-post och surfa. Att titta på streamad video – video som spelas upp direkt på nätet med program som Realplayer – funkar så där.
Via gsm-nätet, som alla på Åland kommer åt, kan du också surfa och läsa e-post, men betydligt långsammare. Hastigheten ligger i storleksordning på samma nivå som vanliga internetanslutningar i slutet av nittiotalet.


Inte gratis
Tekniken har naturligtvis också ett pris. För att 3g-surfa på nätet krävs att du har ett speciellt modem, som du kopplar till din bärbara dator. Det modemet kostar omkring 300-400 euro. Månadsavgiften är 40 euro. Då kan du inte ta emot mer än en gigabyte data per månad. I praktiken betyder det att du kan normalsurfa så gott som obehindrat, men att du endast har begränsade möjligheter att ladda ner filer.
Om du har en 3g-anslutning kan du också surfa utomlands, men Stig Selander varnar för att det kan bli väldigt kostsamt.
– Man bör kolla upp avgifterna innan man börjar surfa utomlands. Det kan snabbt bli förskräckligt dyrt om man inte aktar sig.


Bättre än WLAN
Under de senaste åren har WLAN blivit ett annat alternativ att ansluta trådlöst till internet. WLAN har också presenterats som en framtidsteknik för glesbygden. Problemet är att räckvidden är väldigt kort. I dag erbjuder Ålcom sina kunder trådlöst internet via WLAN, men enbart på en handfull platser i centrala Mariehamn.
3g-täckningen är betydligt bättre. När vi åker runt i Mariehamn med omnejd funkar det bra att surfa överallt. Sändningen är visserligen sällan full, vilket gör att maxhastigheten på 3,6 megabit är rätt teoretisk. Men Stig Silander garanterar att man överallt ska få minst 1 megabits anslutning, vilket räcker bra för normalt surfande.


Framtiden?
Tekniken utvecklas i rasande takt. Redan vid årsskiftet ska 3g-nätet uppgraderas så att hastigheten fördubblas.
– I Japan talar man om att år 2009 ha mobilt bredband på upp till 100 megabit.
För dem som inte är intresserade av att mobilsurfa erbjuder 3g-nätet möjlighet att ringa videosamtal. Det kräver för det första att du har en 3g-telefon, för det andra att du har ett sim-kort som stöder tekniken.
Alla som vill ansluta sig till 3g-nätet kan göra det kostnadsfritt genom att byta sim-kort. Priset på videosamtal kommer att vara densamma som på vanliga mobilsamtal.

JENS FINNÄS

jens.finnäs@nyan.ax


Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax