DELA

I dag inleds rättegången mot åtalade bokföraren

I dag inleds den genom tiderna största förskingringsrättegången på Åland där en tidigare bokförare åtalas för att ha förskingrat totalt 812 000 euro av sina företagskunder.
Hälften av de femton företagarna hörs i dag och andra hälften i morgon.
Huvudförhandlingen pågår alltså två dagar den här veckan. Om det behövs viks också onsdagen den 3 december för rättegången.
Nya Åland har pratat med tingsdomaren Irina Wikström inför rättegången. Hon kommer att döma ensam, utan nämndemän eftersom lagen ger möjlighet till det.
– Det är upplagt så att vi tar ett ärende i taget och hör målsägandena en åt gången. Planen är att hälften ska höras under dag ett och hälften under dag två.
Den åtalade kvinnan har möjlighet att bli hörd i slutet av huvudförhandlingen
Sammanlagt handlar det om femton företagare som blivit av med varierande summor pengar från de konton som den tidigare bokföraren hade dispositionsrätten till eftersom hon skötte företagens redovisning. Nio av förskingringarna betecknas som grova av åklagaren och sex bedöms hålla sig inom normalgraden.


Två företag
De företag som enligt åklagaren har blivit av med mest pengar är ett restaurangföretag och en tandläkarföretagare. De kräver tillsammans ungefär en halv miljon euro i skadestånd, pengar som bokföraren enligt dem har stulit.
I ett fall har åtalseftergift getts.
Det finns också en hel del skriftlig bevisning.. Ytterligare bevisning – ett vittne – har lagts till på listan.
Den åtalade biträds av advokat Lena Nordman. Av målsägandena har en del egna juridiska biträden, andra företräds av åklagaren.
Straffet för förskingring är maximalt två års fängelse och för grov förskingring maximalt 4 års fängelse.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre