DELA

I dag firas Nyans 30-års jubileum-välkommen att fira med oss

I dag är det exakt 30 år sedan det första provnumret av tidningen Nya Åland gavs ut.
Det firar vi i tidningshuset i Dalbo med öppet hus.
– Alla är välkomna, vi vill gärna träffa våra läsare och tittare, och alla andra nyfikna, säger vd Stefan Norrgrann.

Det var en en stormig vår år 1981 i den åländska tidningsvärlden. Den så kallade tidningskrisen slutade med bildandet av en helt ny tidning på Åland, Nya Åland. Det 16-sidiga provnumret gavs ut 9 juni.
I dag, på självstyrelsedagen, firas 30-års jubileet i tidningshuset i Dalbo och alla är välkomna på besök.


Kladdkaka och löpsedel
– Ta chansen och kom och träffa personerna bakom tidningen och tv-stationen – och så bjuder vi förståss på gott kaffe, saft och kladdkaka, säger Stefan Norrgrann.
Den som är nyfiken på hur det går till när tidning och tv produceras kan få veta allt genom att delta i guidade visningar i hela huset.

Med hjälp av chefredaktör Jonas Bladh och annonsutformare May-Len Porko kan den som vill fila fram en egen personlig löpsedel.
En av tidningens första sidhuvud, alltså logon på tidningens framsida, har tagits fram som vykort lagom till jubileumsdagen. Posten specialstämplar korten på plats i tidningshuset mellan klockan 12 och 14.


Wilén och Avspark
Under dagen visas även originalen till alla Veckans Wilén, de populära satirteckningar av Jonas Wilén som publicerats på Nyans ledarsidan sedan i höstas. Teckningarna är till salu.
Stefan Öhbergs fotografier ur årets Avspark, Nya Ålands fotbollsbilaga, finns också utställda.
Alla bilder är signerade av Åland united och IFK Mariehamn och intresserade är välkomna att bjuda på sin favorit.
Tidningshuset står öppet klockan 11-15. Förutom fika bjuds det även på grillkorv. Annonsförsäljare Conny Humell håller grillen glödande i syrenbersån på Nyans gård mellan klockan 11 och 13.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax

Läs en översikt över tidningens historia i dagens papperstidning!